Iminenta revenire a Iranului pe piata de titei, vremea blanda din Statele Unite si temerile referitoare la cresterea economica din China au determinat cel mai sever declin al sectorului energetic din 2011 incoace si exista voci care striga tot mai strident ca pretul petrolului va ajunge la 20 de dolari, arata o analiza a Saxo Bank, citata de Agerpres.

Bloomberg transmite ca petrolul este atat de mult si atat de ieftin in SUA incat cel putin un cumparator spune ca in curand va trebui sa fie platit pentru a lua petrol de mai slaba calitate. In North Dakota preturile au intrat deja pe teritoriu negativ. Flint Hills a a evaluat barilu North Dakota Sour crude la  - 0,50 dolari.

Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a anuntat duminica adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, transmite Bloomberg. Decizia vine la o zi dupa ce sanctiunile impotriva Iranului au fost ridicate.

Comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul incheiat pe 14 iulie 2015, au anuntat sambata Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, si ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.  

Tinand cont de conditiile de pe piete si de excedentul existent, Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat Amir Hossein Zamaninia, potrivit Shana. In urmatoarele luni Teheranul intentioneaza sa extinda cu inca 500.000 de barili/zi cantitatea exportata.  

Posibilitatea revenirii Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului titeiului.

Vineri, pretul barilului de petrol Brent a scazut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima data din martie 2004.  

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei. Ridicarea sanctiunilor permite gigantilor energetici straini sa revina in Iran.  

Total SA, Royal Dutch Shell Plc si Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat in noiembrie zacamintele de titei si gaze naturale pe care vor sa le dezvolte in Iran.

Iranul va acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi in 70 de proiecte din domeniul petrolului si gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.