Reuters: Titeiul iranian va fi prelucrat la rafinaria Petrotel din Romania
Iranul este in grafic pentru majorarea productiei de titei cu 500.000 de barili pe zi, iar un milion de barili intra la rafinaria Petrotel din Romania, detinuta de Lukoil, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Sase petroliere iraniene vor livra titei cumparatorilor din Europa si Asia in februarie, sustine o sursa din Iran.
Litasco, divizia comerciala a grupului rus Lukoil, ar putea deveni primul cumparator din Europa al titeiului iranian, dupa ridicarea sanctiunilor. Compania va livra rafinariei Petrotel din Romania un milion de barili de titei, cantitatea urmand sa fie incarcata in 5 februarie in terminalul iranian Kharg Island.
"Teheranul si-a majorat productia de titei cu cel putin 500.000 de barili pe zi si piata va vedea asta in urmatoarele zile. Exista trei contracte finalizate cu clienti europeni, de asemenea se negociaza cu clientii traditionali din Asia, in special India", sustine o sursa din Iran.
Inainte de aplicarea sanctiunilor, rafinariile europene cumparau din Iran 800.000 de barili pe zi, iar in ultimii ani aceste volume au fost inlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudita si Rusia.
Iranul a declarat ca vrea sa-si recastige clientii rapid si a incheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum si grupul francez Total pentru vanzarea de titei.
Posibilitatea revenirii Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului titeiului. Recent, pretul barilului Brent a scazut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima data din martie 2004.
In 25 ianuarie, Lukoil a semnat un acord cu autoritatile de la Teheran pentru doua proiecte de explorare in sud-vestul Iranului.
Hormoz Qalavand, director al diviziei de explorare la National Iranian Oil Company, a afirmat ca valoarea contractului se ridica la aproximativ sase milioane de dolari, iar Lukoil a inceput deja sa lucreze la cele doua proiecte.
In 17 ianuarie, comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru la rezervele de titei.