Interese la nivel inalt. Ce castiga Germania de pe urma intrarii Letoniei in zona euro
Euro. Sursa foto: Mediafax
Letonia, nou intrata in zona euro, ar putea fi un aliat in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) pentru presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, in lupta sa impotriva unei politici monetare pe care o considera prea riscanta, relateaza Bloomberg.
Guvernatorul bancii centrale letone, Ilmars Rimsevics, a intrat in consiliul guvernatorilor BCE in urma adoptarii euro de catre Letonia, la 1 ianuarie. El este cunoscut pentru apelurile sale de reducere a cheltuielilor bugetare si de adoptare a reformelor structurale de catre Letonia, in timpul crizei financiare, similare cu opiniile lui Weidmann, care a avertizat ca finantarea ieftina poate deraia eforturile fiscale.
Cu dobanzi la minime record, un somaj aproape de un nivel ridicat istoric si cu creditarea in scadere, oficialii BCE discuta pana unde pot merge masurile monetare.
Un sfert din membrii consiliului guvernatorilor s-au opus in noiembrie reducerii dobanzii de politica monetara, iar venirea la BCE a lui Rimsevics, care a sustinut reducerea cheltuielilor bugetare si majorari de taxe echivalente cu 16% din PIB-ul Letoniei, in 2008 si 2009, ar putea face ca deciziile de relaxare a politicii monetare sa fie luate mai greu.
"Imi pot imagina ca guvernatorul bancii centrale letone, Rimsevics, va sublinia ca exista limite in privinta politicii monetare. Ma astept ca el sa sustina continuarea disciplinei bugetare in zona euro", a declarat Andrew Bosomworth, director general la Pacific Investment Management in Munchen.
Analistii intervievati de Bloomberg anticipeaza ca BCE va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 0,25%, la sedinta de joi.
Rimsevics a fost reales anul trecut in functia de guvernator al bancii centrale din Letonia, pentru al treilea mandat de sase ani. Letonia a devenit al 18-lea membru al zonei euro si este al patrulea stat din fostul bloc sovietic care a adoptat moneda unica, dupa Slovacia, Slovenia si Estonia.
Potrivit estimarilor, economia letona va inregistra in acest an o crestere de 4,1%, cea mai rapida din UE. In 2009, PIB-ul Letoniei s-a contractat cu 18%, dar ulterior tara a returnat FMI un imprumut de 7,5 miliarde de euro si a revenit pe piata obligatiunilor.
Pe acelasi subiect: