• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Letonia, in doliu national dupa catastrofa de la Riga

Letonia, in doliu national dupa catastrofa de la Riga

Letonia era in doliu sambata, dupa surparea unui supermarket la Riga care s-a soldat cu peste 50 de morti, cea mai grava catastrofa care a avut loc in aceasta mica tara baltica de la redobandirea independentei in 1991. Cauzele dramei raman necunoscute pentru moment, potrivit AFP.

Ultimul bilant al accidentului a ajuns la 52 de morti, corpul unei noi victime fiind descoperit sambata dimineata intre ruine, a declarat pentru AFP Toms Sadovskis, un purtator de cuvant al politiei.
 
Pompierii si echipe de interventie continuau sa caute intre daramaturile magazinului al carui acoperis s-a surpat joi seara la o ora de varf, insa exista sperante mici de gasire a unor supravietuitori, dupa doua zile si doua nopti cu temperaturi apropiate de zero grade.
 
Politia a deschis o ancheta penala si actioneaza in baza a trei ipoteze, cu privire la conceperea cladirii, construirea acesteia si elemente noi care au fost instalate pe acoperis.
 
Centrul comercial, exploatat de marca Maxima, a doua in tara, a fost construit in 2011 si a fost selectat pentru un premiu de arhitectura. Erau lucrari in curs pe acoperis in vederea transformarii acestuia intr-o gradina suspendata, potrivit unui reprezentant al primariei, Juris Radzevics.
 
Tragedia, una dintre cele mai grave - inregistrate in ultimii 30 de ani la nivel mondial - cauzate de surparea acoprisului, a uluit aceasta tara cu doua milioane de locuitori, in care Guvernul a decretat trei zile de doliu national incepand de sambata, urmand ca luni dimineata sa fie organizata o comemorare. La Riga, de steagurile letone de la cladirile publice si locuinte erau legate panglici negre, in semn de doliu.
 
Letonia, tara membra a Uniunii Europene (UE) din 2004, care urmeaza sa adere la zona euro pe 1 ianuarie 2014, tocmai a sarbatorit Ziua Independentei, pe 18 noiembrie, intr-o atmosfera generala de optimism, in contextul in care Riga se pregateste sa devina capitala europana a culturii anul viitor.

23 noiembrie 2013 14:26
Modifică setările cookies