Platile aferente POSDRU au fost suspendate in vara anului trecut, pentru nereguli identificate in atribuirea anterioara si derularea unor proiecte.

"Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizata in perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, reprezentantii UE au decis deblocarea POS DRU si reluarea platilor catre Romania. In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, asa cum a fost agreat cu partea romana", se arata intr-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.

In acelasi timp, in cursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte doua misiuni de verificare pentru POSDRU, in scopul ridicarii corectiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care Romania le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

"Autoritatile romane vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea platilor, precum si cu privire la calendarul actiunilor din acest an", se mai arata in comunicat.

In luna octombrie, reprezentantii Guvernului declarau ca platile pe programul POSDRU, aflat in presuspendare din august, ar putea fi reluate de catre Comisia Europeana in decembrie, insa cu conditia schimbarii regulilor de gestionare a banilor europeni. Ei au precizat totodata ca nivelul corectiilor financiare in procent de 25% propuse de Comisia Europeana pentru proiectele programului POSDRU se ridica la aproximativ 180 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost partial deblocat, un nou audit fiind insa asteptat la sfarsitul lunii ianuarie 2013.