Inflația în zona euro a depășit ținta stabilită de BCE. Banca centrală poate opri tiparnița de bani
Euro, BCE
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a depăşit în iulie ţinta stabilită de Banca Centrală Europeană, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a accelerat la 2,1% în iulie, de la 2% în iunie, depăşind estimările analiştilor.
BCE vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Potrivit Eurostat, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat luna aceasta la energie, cu o creştere anuală de 9,4%, după un avans de 8% în iunie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au urcat cu 2,5%, faţă de un avans de 2,7% în iunie.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,3% în iunie, de la 1,2% în iunie, depăşind estimările analiştilor.
Banca Centrala Europeana a lansat, în 2015, un program de suplimentare a lichiditatilor, destinat stimularii economiei zonei euro, prin achizitii de obligatiuni guvernamentale, in valoare de 60 de miliarde de euro/luna, pentru stoparea scaderii masive a preturilor si evitarea deflatiei.
Desi programul trebuia sa se incheie in septembrie 2016, masurile au fost menținute până în 2018, în condițiile în care inflația în zona euro a rămas foarte jos.
Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, au fost menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. In 2015, inflatia din regiune trecuse in teritoriu negativ.
În iunie, BCE a anunţat că achiziţiile sale obligaţiuni vor fi reduse la 15 miliarde euro pe lună, în perioada octombrie - decembrie, după care vor înceta.
Pe acelasi subiect: