Inflatia din Romania, aflata la un minim-record, a fost cea mai ridicata din UE. Criza din Europa se indreapta catre o noua etapa, deflatia
Bani, euro
Romania a inregistrat in luna decembrie 2014 cea mai ridicata rata de crestere anuala a preturilor din Uniunea Europeana (UE), de 1%, comparativ cu aceeasi luna din 2013, in conditiile in care inflatia din UE a trecut in teritoriu negativ, preturile de consum scazand cu 0,1%.
Romania a fost urmata de Austria, cu o rata a inflatiei de 0,8%, si de Finlanda, cu o crestere cu 0,6% a preturilor de consum in luna decembrie, potrivit datelor anuntate vineri de Eurostat.
La nivelul UE, 16 state au raportat rate negative ale inflatiei, cele mai mari scaderi ale preturilor de consum fiind consemnate in Grecia (-2,5%), Bulgaria (-0,2%), Spania (-1,1%) si Cipru (-1%).
Inflatia anuala din UE s-a situat la -0,1% in luna decembrie, iar cea din zona euro, la -0,2%.
Raportat la luna noiembrie a anului trecut, preturile de consum din Romania au scazut cu 0,1%, similar cu inflatia la nivelul UE.
Marti, Institutul National de Statistica a anuntat ca preturile de consum au coborat in luna decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, un minim record.
Eurostat anunta, saptamana trecuta, o rata a inflatiei in zona euro sub zero, pentru prima data in ultimii cinci ani, majorand riscurile de deflatie in tarile din blocul monetar.
Biroul de statistica din Germania anunta, de asemenea, ca inflatia anuala din cea mai mare economie a continentului a incetinit puternic in decembrie, la doar 0,1%, de la 0,5% in noiembrie, cifre care anticipau probabilitatea ca preturile de consum din zona euro sa fi scazut luna trecuta, prima oara in ultimii cinci ani.
Presedintele BCE Mario Draghi afirmat recent, intr-un interviu, ca riscul unui declin prelungit al preturilor, cunoscut sub numele de deflatie, este limitat, dar nu poate fi exclus. El a sugerat ca si inflatia prea scazuta poate avea un efect daunator economiei si ca iar BCE trebuie sa actioneze impotriva acestui risc.
"Riscul ca BCE sa nu isi indeplineasca mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor este mai mare fata de acum sase luni. Pregatim tehnic modificarea marimii, vitezei si compozitiei masurilor, la inceputul lui 2015, daca va fi necesar, pentru a reactiona la o lunga perioada de inflatie scazuta. Exista unanimitate in aceasta privinta la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, relateaza Bloomberg.
Cu inflatia care ar putea deveni negativa in acest an, unii membri ai BCE au avertizat ca exista pericolul intrarii pe o spirala a deflatiei.
Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.
In pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destramarii zonei euro.
Pe acelasi subiect: