BCR: BNR ar putea reduce in ianuarie din nou dobanda cheie, pe fondul inflatiei scazute
Mentinerea inflatiei pe o panta descendenta ar putea conduce la o noua taiere a dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR, din ianuarie, potrivit BCR, care estimeaza ca rata inflatiei va scadea la 1,1%-1,2% in ultima luna a anului, sub tinta bancii centrale.
Preturile de consum au coborat in noiembrie cu 0,2% fata de luna anterioara, pe fondul scaderii preturilor la alimente si combustibili, in timp ce rata anuala a incetinit la 1,26%, de la 1,44% in octombrie. Analistii BCR estimau o rata a inflatiei de 1,6% pentru luna trecuta.
"Deoarece sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, putem asista la o reducere a dobanzii cheie la urmatorul Consiliul al BNR pe probleme de politica monetara programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015 si eventuale reduceri ulterioare in nivelul rezervelor minime obligatorii", sustine BCR.
Banca Nationala are o tinta stationara pentru inflatia anuala, de 2,5% plus/minus un punct procentual. In noiembrie, institutia a redus prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august.
Tot in noiembrie, BNR a taiat rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75 la 2,5 puncte procentuale, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.
Urmatoarea sedinta BNR pe probleme de politica monetara este programata pe 7 ianuarie.
Potrivit BCR, presiunile din partea cererii interne asupra preturilor de consum se mentin la un nivel redus, consumul populatiei fiind in prezent singurul care sustine cererea interna, in conditiile in care dinamica anuala a investitiilor a fost "constant negativa" incepand cu ultimul trimestru din 2012.
Analistii bancii estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de Banca Centrale Europeana.