Eurostat a modificat totodata datele privind inflatia anuala din zona euro de la 0,8% la 0,7% pentru luna februarie, fata de 0,8% in ianuarie, indicand presiunile cu care se confrunta Banca Centrala Europeana (BCE). BCE, al carei mandat presupune asigurarea stabilitatii preturilor, tinteste o inflatie anuala apropiata de 2%.

Inflatia anuala din zona euro se mentine sub pragul de 1% de cinci luni consecutive. BCE mentine dobanda de politica monetara aproape de zero, la minimul istoric de 0,25%, noteaza Mediafax.

La nivelul UE, nu mai putin de sase state au inregistrat inflatie anuala negativa in februarie. Astfel, in Bulgaria, preturile de consum au coborat in medie cu 2,1%, in Cipru cu 1,3%, in Grecia cu 0,9%, in Croatia cu 0,2%, iar in Portugalia si Slovacia cu 0,1%, potrivit datelor Eurostat. Cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost inregistrate in Malta si Finlanda (1,6%), urmate de Austria (1,5%).

La nivelul UE, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tigarete, restaurante si cafenele si electricitate, in timp ce carburantii auto, telecomunicatiile si pacura au afisat evolutii negative.

BCE estimeaza pentru acest an o inflatie de 1% in zona euro, iar pentru anul viitor 1,3%.