Industria berii din Germania, la un pas de colaps, din cauza unei tehnici de obtinere a gazelor de sist
Producatorii de bere germani o avertizeaza pe cancelarul Angela Merkel ca, daca va aproba o noua tehnica de forare, industria berii din tara ar putea fi iremediabil afectata, noteaza The Telegraph.
Asociatia pentru bere Brauer-Bund este ingrijorata in legatura cu noua tehnica de forare pentru obtinerea gazului de sist. Aceasta presupune pomparea apei si chimicalelor in pamant, la o presiune foarte mare, procedeu care ar putea duce la poluarea panzei freatice si, implicit, la incalcarea unei reguli de peste 500 de ani, privind puritatea apei folosita in industria berii.
Germania, care gazduieste in fiecare an Oktoberfest – cel mai mare festival de folk din lume, care atrage in jur de sapte milioane de vizitatori, este mandra de traditia sa in producerea si consumul de bere. In spiritul acestei traditii, nemtii pun mare pret pe Reinheitsgebot, sau legea puritatii germane, conform careia berarii nu pot folosi altceva in producerea berii decat malt, hamei, drojdie si apa.
“Apa trebuie sa fie pura si peste jumatate din fabricile de bere nemtesti au propriile statii de apa situate in locuri care acum nu pot fi protejate de legea care permite noua tehnica de forare. Nu putem fi siguri ca apa nu va fi contaminata cu chimicale, asa ca am cerut guvernului sa cerceteze mai amanuntit problema, inainte sa adopte legea”, a declarat purtatorul de cuvant al Brauer-Bund.
Germania este cel mai mare producator de bere din Europa si are al treilea cel mai mare consum pe cap de locuitor, dupa Republica Ceha si Austria. Gazduieste peste 1.300 de fabrici de bere, care produc aproximativ 5.000 de sortimente, potrivit Brauer-Bund.
Aflandu-se in fata unei presiuni puternice venite din partea industriei de bere, coalitia de centru-dreapta condusa de Merkel lucreaza la propunerea unor termeni care sa vizeze conditiile de explorare, ce ar putea proteja anumite zone. Data fiind impotrivirea din partea partidelor din opozitie, care ar putea bloca legea in Camera superioara a Parlamentului, e putin probabil ca aceasta sa fie adoptata inaintea alegerilor din septembrie.
Pe acelasi subiect: