Vanzarile de bere au crescut in 2012 cu 7%. Cat bea un roman pe an si cat munceste sa-si plateasca o sticla de bere
Bere
Vanzarile de bere au crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane hectolitri, consumul pe cap de locuitor ajungand la 90 de litri, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei.
Berarii cred ca evolutia se datoreaza verii lungi, cu temperaturi ridicate, si evenimentelor sportive importante, precum Euro 2012 si Jocurile Olimpice.
Berea la PET ramane preferata romanilor
Cea mai multa bere consumata a fost ambalata in PET, 52,5% din piata, urmata de cea la sticla (28,2% din piata), cutie (15,8%) si halba (3,5%).
Exporturile au atins un nivel istoric, de 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezinta 1,23% din productia locala de bere. Importurile au fost de 430.000 de hectolitri, acoperind 2% din piata.
Producatorii de bere au ezitat sa faca o prognoza privind vanzarile in anul in curs, care a debutat cu o crestere a accizei.
Asociatia reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), furnizand peste 90% din cantitatea de consumata in Romania (16,6 milioane hectolitri anul trecut).
Un roman munceste 25 de minute ca sa plateasca o bere. Media europeana e de 5 minute
Un roman trebuie sa munceasca 24,5 minute pentru a putea plati o bere, iar un german doar 3,7 minute, media europeana fiind de cinci minute, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.
Cu toate ca muncesc mult peste media europeana pentru a-si putea plati berea, romanii sunt printre primii pe continent la consum. Astfel, cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor in 2012, Romania ocupa locul sase in Europa, dupa Cehia, Austria, Germania, Polonia si Lituania.
In conditiile in care o bere are, in medie, 0,5 litri, pentru cele 180 de beri consumate pe an un roman trebuie sa munceasca peste 4.400 de minute, adica mai mult de 73 de ore.
Piata berii din Romania a crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri, dar berarii considera ca avansul este conjunctural. "Evenimentele sportive din vara anului trecut si vremea buna au dus la cresterea consumului, nu cresterea nivelului de trai al populatiei", a declarat marti intr-o conferinta de presa, Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei. Totusi, piata ramane departe de maximul istoric de 20,2 milioane de hectolitri atins in anul 2008.
Piata berii este ridicata in ultimii 15 ani de berea la PET, capitol la care romanii conduc detasat in Europa. "In anul 1997, inainte de aparitia berii la PET, piata era evaluata la 7,7 milioane de hectolitri. O mare parte din evolutia pietei se datoreaza PET-ului", a adaugat Bratu.
Desi acciza la bere a crescut cu 10% in euro la inceputul anului, berarii se feresc sa avanseze cifre despre cresterea preturilor, argumentand ca majorarile sunt facute de fiecare producator in parte.
Mai multe despre:
#bere#bauturi alcoolice
Pe acelasi subiect: