Cifrele oficiale publicate marti arata ca ritmul de crestere al economiei indiene a accelerat in trimestrul ianuarie-martie 2016 pana la 7,9%, de la un avans de 7,3% inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut.

Toate aceste cifre ofera Guvernului condus de premierul Narendra Modi un motiv de satisfactie, la doi ani de la venirea sa la putere cu promisiunea de a relansa economia si investitiile straine. Modi a crescut cheltuielile pentru aparare si infrastructura, in timp ce cheltuielile de consum au profitat de pe urma dobanzilor reduse.

India depaseste de mai multe trimestre ritmul de crestere inregistrat de tara vecina China, care in primul trimestru al acestui an a inregistrat o crestere de 6,7%, cea mai slaba performanta din ultimii sapte ani.

Cu toate acestea, economistii sunt sceptici cu privire la fiabilitatea datelor statistice furnizate de autoritatile din India, la peste un an dupa o modificare a modului de calcul care a permis revizuirea in sus a cifrelor pe ultimii ani. In schimb, Guvernul de la New Delhi sustine ca noua metodologie de calcul se apropie de standardele internationale.

Atentia analistilor se va indrepta spre venirea musonului, care ar urma sa loveasca India in zilele urmatoare si care va avea o influenta determinanta asupra recoltelor si in consecinta asupra vietii a milioane de fermierii si a consumului lor. In zonele rurale traiesc aproximativ doua-treimi dintre cei 1,25 miliarde de locuitori ai Indiei si in ultimii doi ani acestia au suferit de pe urma unei secete devastatoare.