Se schimba polii de putere ai lumii. China va deveni cea mai mare economie a planetei in 2025, depasind SUA, iar India va devansa Marea Britanie, in 2018
Shanghai
China va depasi Statele Unite ale Americii si va deveni cea mai mare economie a lumii in 2025, potrivit estimarilor Centre for Economics and Business Research (CEBR), in conditiile in care, anul trecut, firma de consultanta din Marea Britanie a estimat ca acest lucru se va intampla in 2028.
Statele Unite isi pastreaza statutul de cea mai mare economie a lumii la finalul acestui an, cu un produs intern brut estimat la 16.800 de miliarde de dolari, in spatele sau aflandu-se China si Japonia.
Analistii firmei de consulanta si cercetare CEBR apreciaza ca PIB-ul Chinei se va situa la 26.774 de miliarde de dolari in 2024, iar in 2025 il va depasi pentru prima data pe cel al SUA. Decalajul dintre cele doua economii va creste pana in 2030, cand economistii estimeaza ca PIB-ul Chinei va ajunge la 43.700 de miliarde de dolari, iar cel al Statelor Unite la 34.000 de miliarde de dolari.
In ceea ce priveste economiile europene, la finalul acestui an Marea Britanie ar putea devansa Franta. Cu un PIB estimat la 2.828 de miliarde de dolari, Marea Britanie ar deveni a cincea mare economie a lumii, in conditiile in care economia franceza este evaluata la 2.827 de miliarde de dolari. Diferenta dintre PIB-urile celor doua tari este, insa, foarte mica si se incadreaza in marja de eroare a analizei.
Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeana, ramane pe locul al patrulea la finalul acestui an, cu un PIB estimat la 3.636 de miliarde de dolari, si isi va mentine pozitia pana in 2024, cand va fi depasita de India, potrivit firmei de consultanta CEBR.
De altfel, India, cu un PIB estimat la 3.100 de miliarde de dolari, va depasi Marea Britanie in 2018, devenind cea mai mare economie din Commonwealth. Mai mult decat atat, analistii CEBR preconizeaza ca India va deveni a treia mare economie a lumii pana in 2029, cu un PIB de peste 9.000 de miliarde de dolari.
Rusia coboara doua pozitii in clasament, de pe locul opt pe locul zece, la finalul acestui an fata de anul trecut, in conditiile in care sanctiunile impuse de UE si SUA, deprecierea rublei si reducerea pretului petrolului au condus la scaderea PIB-ului de la 2.118 miliarde de dolari in 2013 la 1.932 de miliarde de dolari la finalul acestui an.
Estimarile CEBR iau in calcul un pret mediu al petrolului de 75 de dolari pe baril si o valoare medie a rublei de 50 de unitati pe dolar.
Pe acelasi subiect: