Încă un pas către Schengen. România și Bulgaria primesc acces la Sistemul de informaţii privind vizele
Spatiul Schengen, frontiera
Parlamentul European a votat miercuri propunerea Consiliului de a acorda Bulgariei și României acces la Sistemul de informații privind vizele (Visa Information System), informează Legislativul european.
Decizia Consiliului va permite Bulgariei și României să consulte și să verifice datele, dar fără dreptul de a intra în sistem, de a le modifica sau de a le șterge
Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat pe contul oficial de Twitter că "România şi Bulgaria trebuie să adere cât mai curând posibil la Schengen. Votul de astăzi privind accesul la Sistemul de informaţii privind vizele e un pas înainte pentru întărirea controlului la frontierele externe."
Parlamentul a specificat într-o rezoluție legislativă votată la 8 iunie 2011 că Bulgaria și România sunt pregătite să intre în spațiul de liberă circulație Schengen, mai precizează comunicatul PE.
Încă de la 9 iunie 2011, Consiliul a conchis că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.
Decizia politică finală privind aderarea Bulgariei și României la Schengen, care implică eliminarea controalelor sistematice la frontierele cu statele UE învecinate, trebuie luată de Consiliu cu unanimitate.
???????? and ???????? must join Schengen asap. Today's vote on access to Visa Information System is a step forward to strengthen external border control
— EP President Tajani (@EP_President) October 4, 2017
În discursul despre starea Uniunii, sustinut luna trecută, președintele CE, Jean-Claude, Juncker a îndemnat la o extindere rapidă a spaţiului de liberă circulaţie Schengen.
”Dacă vrem să consolidăm protecţia frontierelor noastre externe, atunci avem nevoie să deschidem zona Schengen către Budapesta şi România imediat”, a spus Juncker.
Imediat după discursul șefului CE, Olanda, Germania și Austria și-au anunțat opoziția față de lărgirea Spațiului Schengen, apreciind că zonele euro şi Schengen ”sunt deschise tuturor, dar de fapt doar celor care îndeplinesc criteriile”.
Guvernele de la Bucureşti şi Sofia au anunţat de ani de zile că sunt pregătte să adere la Schengen.
O nouă încercare în acest sens ar urma să aibă loc în timpul preşedinţiei semestriale bulgare a UE, care preia mandatul la 1 ianuarie 2018. Însă Bulgaria se confruntă cu probleme în această ambiţie a sa, din cauza numeroaselor scandaluri de corupţie care afectează poliţia bulgară de frontieră.
Mai multe despre:
#aderare Schengen#Parlamentul European
Pe acelasi subiect: