Viitorul UE, dezbătut la Sibiu: șeful CE îndeamnă la organizarea unui summit european în România, a doua zi după Brexit. Juncker: România și Bulgaria trebuie primite rapid în Schengen
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker vrea ca şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE să se întâlnească în România a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte blocul european, în martie 2019, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de membrei, relatează The Associated Press.
Jean-Claude Juncker a spus totodată că Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.
“Dacă vrem să consolidăm protecţia graniţelor noastre externe, atunci trebuie să deschiden Spaţiul Schengen pentru Bulgaria şi România imediat. De asemenea, ar trebui să îi permitem Croaţiei să devină membru cu drepturi depline al Schengen, după ce îndeplineşte toate criteriile”, a spus Juncker.
România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice de apartenenţă la Spaţiul Schengen încă din urmă cu câţiva ani, însă candidatura lor a fost blocată, de-a lungul anilor, de mai multe ţări.
Juncker i-a îndemnat miercuri - la Strasbourg, în discursul despre ”starea Uniunii” - pe liderii europeni să se reunească în oraşul Sibiu, la aproximativ 280 de kilometri nord-vest de capitala română, Bucureştiul, pe 30 martie 2019, scrie News.ro.
Marea Britanie ar urma să iasă oficial din UE pe 29 martie. UE ”va merge mai departe după plecarea Marii Britanii”, a subliniat Juncker. ”Brexitul nu este totul. Nu este viitorul Europei”, a adăugat el.
Parlamentarilor britanici care au aclamat plecarea ţării lor din Uniunii, Juncker le-a spus ”cred că veţi regreta asta destul de curând”.
În discursul său despre "starea Uniunii", preşedintele Comisiei Europene a mai spus că UE ”se redresează” după un deceniu dur, în care Cei 28 au fost afectaţi de o criză economică şi de votul britanicilor în favoarea ieşirii din blocul european, însă încrederea revine. ”Vântul a revenit în pânzele Europei”, a spus el.
Şeful Comisiei - care propune atât legislaţia, cât şi politicile UE - a salutat faptul că Uniunea înregistrează al cincilea an de redresare economică.
El a salutat de asemenea faptul că Uniunea înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii nouă ani.
”Europa se poate achita de sarcini către cetăţenii ei acolo unde şi atunci când contează”, în pofida faptului că între statele membre există disnsiuni cu privire la cea mai bună modalitate de gestionare a situaţiilor de urgenţă în domeniul refugiaţilor.
Juncker promite să rezolve problema diferenţei de calitate între alimente vândute sub aceeaşi marcă în Est şi în UE
Jean Claude-Juncker a avertizat că nu poate să accepte ca cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est să li se vândă - sub aceeaşi marcă - alimente de o calitate mai proastă decât în restul UE.
Juncker a denunţat drept ilegală această practică şi a anunţat, în acest discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor Parlamentului European (PE), că UE îşi va intensifica eforturile în privinţa calităţii alimentelor în întreaga Europă.
Autorităţile şi consumatori din Ungaria, Slovacia, România şi alte ţări foste comuniste şi-au exprimat frustrarea faţă de faptul că alimentale vândute de către mărci internaţionale în ţările lor conţin adesea ingrediente de o calitate mai proastă decât cele vândute în restul UE.
Şeful Comisiei s-a angajat să abordeze această problemă.
Juncker încearcă în acest mod să îmbunătăţească relaţiile uneori tensionate între Comisie şi unele părţi ale Europei centrale, consideră unii observatori.
Discursul despre ”starea Uniunii” Europene a fost instaurat prin Tratatul de la Lisabona. Cu această ocazie, începând din 2010 încoace, preşedintle în funcţie al Comisiei Europene se adresează eurodeputaţilor, în faţa cărora prezintă bilanţul anului trecut şi liniile directoare ale acţiunii sale în anul următor.
Această reuniune, stabilită în septembrie, marchează totodată începerea sesiunii parlamentare europene.
La 14 seprembrie, la o zi după discurs, Juncker se întâlneşte în direct, pe YouTube, cu cetăţeni europeni, pentru a le răspunde la întrebări.
Pe acelasi subiect: