Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la receptia oferita la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, ca vrea ca MCV sa fie ridicat si ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen inainte de a prelua presedintia Consiliului European, in primul semestru al anului 2019.

“As vrea ca pana atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am facut-o la inceputul mandatului meu, as vrea ca pana atunci, MCV sa fie anulat. Nu se poate sa prezidezi UE cand ai impresia ca este controlat, observat de altii. Trebuie sa inceteze si va inceta”, a subliniat el.

Vreau ca pana la presedintia romana, Romania sa faca parte din Spatiul Schengen. Romania a indeplinit toate criteriile, va trebuie sa recunoastem acest lucru si sa acordam statutul de membru al Spatiului Schengen Romaniei. Nu vreau, pe masura ce se apropie momentul sa facem acest lucru, in conditiile in care s-a intamplat deja acest lucru in urma cu cativa ani, sa fie adaugate noi criterii si noi conditii celor existente deja”, a adaugat presedintele CE.

El a pledat din nou pentru proiectul Europei cu mai multe grade de integrare, care sa permita o cooperare mai buna in UE – unul dintre scenariile promovate de el pentru viitorul blocului comunitar dupa Brexit.

“UE se construieste in armonie, uneori cu ritmuri diferite, dar nu imi place expresia stangace de ‘Europa cu mai multe viteze’”, a afirmat Juncker, explicand ca o astfel de expresie poate sa le dea romanilor impresia ca Bruxelles-ul „vrea sa ridice o noua Cortina de Fier”.

 "Romania are un viitor frumos in fata sa, datorita (…) si curajului, inteligentei romanilor, care, dupa aderarea la UE, au dovedit ca sunt parteneri fiabili (…) si ca sunt respectati in Europa”, a apreciat Juncker.

"Cred ca Romania si Uniunea Europeana (…) pot face multe lucruri impreuna”, a adaugat oficialul european.

Presedintele Executivului UE a declarat ca este fericit sa sarbatoreasca „ziua Europei cu voi, intr-un oras, intr-o tara care imi sunt deosebit de dragi”

"Este o tara care imi este draga pentru ca am putut parcurge alaturi de Romania si de romani toate etapele importante din istoria recenta Europei”, a marturisit el, amintind ca era presedinte al CoE, cand, in decembrie 1997, Romania a primit statutul de candidat la UE si ca era premier al Luxemburgului cand Romania a aderat la UE, 10 ani mai tarziu.

"Am fost convins mereu ca locul natural al Romaniei este in familia europeana”, a dat el asigurari. "Primind Romania ]n familia europeana, am pus cap[t acelui decret funest de dupa razboi care prevedea ca Europa sa fie impartita intotdeauna in doua blocuri ireconciliabile. In mod pasnic am facut in asa fel incat acest decret sa fie anulat de istorie”, a adaugat Juncker la receptia oferita la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, felicitand poporul roman pentru parcursul european.

“Noi, europenii, suntem imbogatiti de prezenta Romania, care a dat o noua dimensiune Europei. Avem acces la Marea Neagra, pe care nu il aveam inainte intelegem mai bine vecinii apropiati ai Romaniei, datorita eforturilor voastre de a oferi explicatii”, considera presedintele CE, exprimand recunostina blocului comunitar. .

In incheiere, Juncker a multumit in limba romana.

Seful CE sustine ca nu au existat niciodata tari de mana a doua in UE: “Romania se bucura de aceeasi libertate de miscare”

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, in plenul reunit al Parlamentului, ca Romania se bucura de aceeasi libertate de miscare si de a calatori la fel ca ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, aratand ca in Europa nu exista tari care sa valoreze mai mult decat altele, ca natiunile sunt egale si nu au existat niciodata tari de mana a doua.

"Fac legamant ca, ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare", a afirmat Juncker.

"Romania se bucura de aceasta libertate de miscare si de a calatori la fel ca ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Cu totii impreuna trebuie sa dam in permanenta ce avem noi mai bun pentru ca acest popor, adeseori martirizat sa fie de data asta artizanul pacii in sanul UE si in lume. Doresc sa protejez pasii facuti inainte, in acesti ani, in Europa. Am fost surprins de anumite neintelegeri. In Europa nu exista tari care sa valoreze mai mult decat altele, natiunile sunt egale (...) Nu au existat niciodata tari de mana a doua. Fac legamant ca, ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizata in trecut, iar acest lucru nu trebuie sa se mai repete. Putem avansa impreuna, insa in ritmuri diferite. O Europa care are mai multe viteze exista deja, e prevazuta in tratate (...) Europa cetatenilor e o Europa a justitiei, libertatii si egalitatii", a spus presedintele Comisiei Europene in discursul sustinut in plenul reunit al Parlamentului.

Juncker a adaugat ca va milita pe langa autoritatile din Romania pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate in privinta MCV.

"Nu ar trebui sa ne imaginam ca putem adauga alte noi criterii si exigente de pe o zi pe alta. MCV e bine realizat si alte exigente, alte criterii nu vor mai fi impuse. (..) Tinerii atasati de valorile democratice si statul de drept sunt atuul dumneavoastra cel mai de pret. Sperantele lor legitime trebuie luate in considerare si ma refer acum la spatiul Schengen", a spus presedintele Comisiei Europene.

La inceputul discursului, el a remarcat ca bogatia Romaniei consta in cultura romana, intelectualii romani, cei care au participat la tragediile din secolul 20 prin curajul lor.

Juncker a explicat ca a ales sa se adreseze parlamentarilor romani in limba franceza pentru ca "apartinem francofoniei, aceasta familie mare de 247 milioane de cetateni care apartin aceleiasi limbi".

"Dezbaterea privind Europa cu mai multe viteze este, de fapt, o non-dezbatere"

"Eu mereu am fost surprins ca pentru cineva care e membru al francofoniei exista moda de a mi se adresa in engleza", a remarcat el.

“O Europa care are mai multe viteze exista deja, e prevazuta in tratate (…), este vorba de o cooperare consolidata”, a precizat seful Executivului european. De altfel, Romania a fost printre primele tari care au adoptat o lege ce permite cooperarea consolidata, a amintit Juncker, referindu-se la modificarea legislatiei privind divortul.

El a mai oferit ca exemplu de cooperare consolidata la care ia parte Romania proiectul de infiintare a unui Parchet european ce va fi abilitat sa deruleze urmariri penale referitoare la infractiunile de fraudare a bugetului UE.

In aceste conditii, “dezbaterea privind Europa cu mai multe viteze (...), este, de fapt o non-dezbatere. Dezbaterea ar trebui sa fie despre cooperare”, considera Juncker, care a pledat pentru „Europa cetatenilor e o Europa a justitiei, libertatii si egalitatii”.

“Eu nu pot vedea un viitor decat in unitate europeana. Nu trebuie sa cream Statele Unite ale Europei, este un proiect care nu imi apartine”, a spus presedinte CE in discursul rostit in Parlamentul de la Bucuresti, explicand ca fiecare popor isi iubeste si vrea sa isi pastreze valorile si traditiile.

Unitatea este, insa, esentiala pentru ca vocea Europei sa conteze in lume, a atras el atentia, explicand ca UE reprezinta numai 7% din populatia lumii, ocupa cel mai mic continent, asigura 30% din comertul international, iar cota sa din PIB-ul mondial este in scadere.

Juncker a dat asigurari ca toate cele cinci scenarii pe care le-a prezentat in februarie pentru viitorul Uniunii Europene au la baza aceeasi idee de unitate.

“Daca era sa imi urmez temperamentul, as fi propus un singur scenariu. Dar, dupa 30 de ani de experienta la nivel european, mi-am dat seama ca nu Comisia trebuie sa dicteze”, a admis el.

In aceste conditii, oficialul european a invitat Parlamentul romani si societatea civila sa participe la dezbatere.

"Eu voi continua sa va iubesc!"

“Romania ne-a dat o lectie frumoasa de ambitie privind viitorul (...) si-a dat dovedit capacitatea de a fi o tara refondatoare a Uniunii, intr-o lume care se schimba rapid”, a spus Juncker.

In aceste conditii, presedintia Romaniei la UE, ce va avea loc in 2019, va reprezenta un moment foarte important pentru blocul comunitar si pentru tara.

“Trebuie sa stim cum sa iubim Europa”, a spus el. "Eu voi continua sa va iubesc. Traiasca Romania si traiasca Europa”, si-a incheiat discursul presedintele CE.

Deputatii si senatorii s-au reunit in sedinta de plen comuna, joi dimineata, de la ora 10.30, pentru a asculta alocutiunea presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulata ”Viitorul Europei”.

Aceeasi tema va fi abordata intr-o intalnire cu cetatenii, organizata de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei, intalnire programata la ora 16.30, la care Juncker va veni insotit de comisarul Corina Cretu. Cei doi oficiali europeni vor raspunde la intrebarile celor prezenti, precum si la cele puse prin intermediul retelelor de socializare intrucat evenimentul va fi transmis online.

Intalnirile de acest tip au fost demarate de catre Comisia Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers in tarile membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european si perspectivele sale.

La Bucuresti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria in favoarea unui viitor comun al Europei.

”Am lucrat in aceasta tara acum 20 de ani. Daca as calatori inapoi in timp, in 1995-1996, cand am fost foarte activ in aceasta tara, nu as fi crezut ca veti realiza atat de multe, dat fiind faptul ca aceasta tara a fost maltratata atat de mult in timpul regimului comunist (...) Exista o ambitie in vasta majoritate a populatiei Romaniei sa fie parte a unei comunitati de valori. Istoric, Romania este o tara europeana. Din cauza situatiei nefericite ca a fost de partea gresita a Cortinei de Fier, Romania a fost tinuta pe loc decenii, sa-si implineasca destinul european. Uniunea Europeana ii da ocazia Romaniei sa-si indeplineasca destinul. Nu pentru ca o vor politicienii, ci pentru ca poporul roman este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricola comuna”, spunea atunci Timmermans, potrivit News.ro.

In programul vizitei lui Juncker figureaza si intalniri cu inalti oficiali roman.

Astfel, la 11.45 presedintele Comisiei Europene va fi primit de catre presedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tête-à-tête, urmate de discutii cu membrii celor doua delegatii. Dupa incheierea acestor convorbiri, Juncker va participa la receptia oferita de Ziua Europei de catre seful statului roman.

De la ora 15.00, Juncker va merge la Palatul Victoria, unde va fi asteptat de catre premierul Sorin Grindeanu.