Unitatea Spaniei, pusa la incercare. Catalanii au mai facut un pas spre independenta
Locuitorii din provincia Catalonia au mers duminica la urne, intr-o perioada in care Spania se ingroapa in criza, scrie Reuters.
Presedintele Cataloniei Artur Mas a recunoscut, duminica seara, ca a obtinut un rezultat "departe" de majoritatea absoluta pe care o dorea si ca nu va putea conduce singur regiunea. Coalitia sa nationalista a obtinut 50 de mandate de deputat fata de 62 cate are in prezent, relateaza AFP.
"Aceasta majoritate exceptionala este evident ca nu am obtinut-o, suntem departe si sub rezultatele din urma cu doi ani", a declarat Artur Mas. "Trebuie sa deschidem o perioada de reflectie generala asupra politicii catalane in urmatoarele zile", a adaugat el, cerandu-le celorlalte partide sa "reflecteze deoarece CiU nu are forta suficienta de a conduce singura acest proces" catre autodeterminare.
Aflat in conflict deschis cu Guvernul spaniol care ii refuza Cataloniei dreptul la autonomia bugetara crescuta pe care o cere, Artur Mas a convocat aceste alegeri sperand sa obtina o majoritate absoluta pentru a sprijini proiectul sau de referendum pentru autodeterminarea regiunii.
"Situatia este mai complicata decat atat, dar aceasta nu vrea sa insemne ca tara trebuie sa renunte la obiectivele sale", a adaugat el.
Coalitia CiU s-a prabusit, cu 50 de deputati regionali din 135, in timp ce stanga separatista istorica si-a dublat scorul cu 21 de mandate, potrivit rezultatelor aproape definitive.
Principalul partid regional, CiU (Convergencia i Unio) pierde 12 deputati in raport cu majoritatea sa relativa actuala si va trebui sa formeze aliante dificile pentru a duce la bun sfarsit proiectul de referendum privind viitorul Cataloniei dorit de Artur Mas.
Sondajele de opinie arata ca doua treimi dintre votantii din aceasta regiune, aflata la granita cu Franta, ar vota pentru obtinerea independentei fata de Spania.
Nemultumirile legate de rata somajului ridicata au alimentat in ultima perioada miscarea seraratista din regiune, unde sondajele arata ca pentru prima data mai mult de jumatate din populatia Cataloniei vrea sa se rupa de Spania.
Multi catalani cred ca economia zonei ar prospera daca isi obtine independenta, reclamand faptul ca cea mai mare parte a taxelor locale merg catre guvernul central de la Guvern, care nu returneaza finantarea la fel de consistenta.
Mas, care s-a declarat pentru independenta in luna septembrie, in urma unei ample demonstratii pe strazile Barcelonei, a promis ca va organiza un referendum pentru proclamarea independentei, dupa alegerile din 25 noiembrie.
Este de asteptat insa ca guvernul central de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, sa incerce sa blocheze organizarea referendumului, avand in vedere ca desprinderea Cataloniei de Spania ar face si mai dificila atragerea investitorilor straini intr-o tara si asa invinsa de criza economica.
Recesiunea puternica si deficitul bugetar ridicat au transformat Spania in epicentrul crizei datoriilor din zona euro, costurile de imprumut ale tarii ajungand la valori record.
Cel mai mare contributor la stat, nevoit sa ceara ajutor guvernului de la Madrid
Catalonia, cea mai bogata regiune autonoma a Spaniei, a cerut, in urma cu doua luni, sprijin financiar din partea guvernului de la Madrid, intrucat a epuizat toate solutiile pentru refinantarea datoriilor din acest an.
Catalonia, care reprezinta o cincime din economia Spaniei, trebuie sa refinanteze in acest an datorii de peste 13 miliarde de euro, precum si deficitul bugetar.
Povara datoriilor celor 17 regiuni autonome si cresterea creditelor neperformante ale bancilor din Spania se afla in centrul crizei datoriilor, pentru ca investitorii sunt ingrijorati ca vor avea un impact atat de mare asupra economiei incat tara va avea nevoie de ajutor financiar international.
Regiunile autonome spaniole trebuie sa refinanteze in acest an datorii de 36 de miliarde de euro, precum si un deficit bugetar cumulat de 15 miliarde de euro.
Obtinerea independentei nu este o noutate in Catalonia
Dezabaterea privind independenta catalana nu este noua. Tensiuni intre Madrid si Catalonia legate de acest subiect exista de secole intregi. Sociologul Salvador Giner, presedintele Institutului de Studii Catalane, a declarat pentru CNN ca vehementa dezbaterii fluctueaza in functie de contextul economic si politic.
Daca partidul nationalist al lui Artur Mas, CiU, castiga este de asteptat ca un referendum legat de proclamarea independentei Cataloniei sa fie organizat imediat, spune Gilles Moec, co-presedinte al departamentului de cercetare pentru Europa al Deutsche Bank.
Vecinii Cataloniei, Tara Basca si Galicia, in nord-vestul Spaniei, au de asemenea, mandate de guvernata proprie, instituite prin Constitutia din 1978. Si desi nu sunt independente complet fata de Spania, sunt considerate autonome.
De mai bine de 50 de ani, regiunea basca este locul in care activeaza grupul paramiliar ETA, grup terorist infiintat in 1958 si care are la activ numeroase atacuri impotriva civililor din Spania in numele suvernaitatii. ETA a depus armele abia in 2011.
Pe acelasi subiect: