Încă două țări în UE: când încep negocierile de aderare. Franța și Olanda, rezervate
UE
Uniunea Europeană este aşteptată să decidă în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Albania şi fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei în iunie 2019, dar această decizie este însoţită de numeroase condiţii, a anunţat preşedinţia bulgară a UE, potrivit AFP.
"Statele membre au expus calea de parcurs spre deschiderea negocierilor de aderare a fostei Republici Iugoslave a Macedoniei şi a Albaniei în iunie 2019", au declarat oficiali bulgari pe Twitter, scrie Agerpres.
Ministrul austriac Gernot Blümel a explicat că i s-a cerut Comisiei să pregătească terenul pentru deschiderea negocierilor de aderare în 2019, "dar, bineînţeles, anumite condiţii vor trebui respectate", a adăugat el.
Decizia a fost adoptată de miniştrii responsabili de afacerile UE în timpul unei întâlniri foarte tensionate din cauza rezervelor emise de Franţa şi Olanda, au indicat două surse europene.
Acordul a fost negociat de şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn, a declarat una dintre acestea. "A fost o naştere dificilă", a declarat ministrul german Michael Roth pe Twitter.
Negocierile de aderare ar putea începe în iunie 2019, după alegerile europene, dacă cei doi candidaţi continuă să facă progrese în ceea ce priveşte reformele solicitate de UE, în special în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei în Albania.
Decizia va trebui să fie luată de miniştrii de externe pe baza unui raport de evaluare a Comisiei Europene a progreselor înregistrate de cele două ţări, precizează acordul.
Deschiderea oficială a negocierilor va fi aprobată la sfârşitul anului 2019 de o conferinţă interguvernamentală, a adăugat aceeaşi sursă.
Acordul cu Grecia cu privire la numele de Macedonia de Nord pentru Fosta Republică Iugoslavă a avut o importanţă pozitivă pentru a debloca rezervele celor mai reticente state, a spus sursa diplomatică.
Acordul privind numele mai trebuie supus unui referendum, ale cărui rezultate sunt incerte. Dreapta naţionalistă macedoneană a cerut să se voteze "Nu".
Rezultatul acestui referendum va fi decisiv pentru deschiderea negocierilor de aderare cu UE şi procesul de integrare în cadrul NATO.
Dacă guvernul macedonean nu reuşeşte să treacă revizuirea Constituţiei, "invitaţia din partea NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu se urnesc", a avertizat premierul grec Alexis Tsipras.
Pe acelasi subiect: