Pe lista neagră a paradisurilor fiscale, care este posibil să fie publicată joi, ar urma să fie incluse Barbados, Botswana, Cambodgia, Ghana, Jamaica, Mongolia, Myanmar, Nicaragua şi Zimbabwe, scrie Agerpres.

Lista neagră a jurisdicţiilor fiscale necooperante este un instrument comun de diminuare a riscurilor de abuz fiscal şi de competiţie fiscală neloială la nivel mondial.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că încă ar putea fi modificată componenţa listei.

Sistemul de "listă neagră" al UE a fost creat în 2017 ca parte a combaterii evaziunii fiscale în urma unor dezvăluiri, precum Panama Papers şi Paradise Papers, legate de utilizarea lacunelor juridice de către firme şi persoane fizice pentru a evita plata impozitelor.

Experţii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicţii din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene să anunţe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, care face parte din strategia externă a Uniunii Europene privind impozitarea, este menită să contribuie la eforturile continue de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Aceasta se bazează pe un proces continuu şi dinamic de stabilire de criterii în conformitate cu standardele fiscale internaţionale, de examinare a ţărilor, în funcţie de aceste criterii, de dialog cu statele care nu respectă criteriile, de includere pe listă şi eliminare de pe listă a ţărilor, pe măsură ce îşi asumă angajamente sau iau măsuri pentru a respecta criteriile, şi de monitorizare a evoluţiilor pentru a se asigura că jurisdicţiile nu revin asupra reformelor anterioare.

Lista include jurisdicţii care fie nu au purtat un dialog constructiv cu UE cu privire la guvernanţa fiscală, fie nu şi-au îndeplinit angajamentele de a pune la timp în aplicare reforme în vederea respectării criteriilor UE.

Consiliul UE va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluţia termenelor acordate jurisdicţiilor pentru a-şi îndeplini angajamentele şi evoluţia criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei.