"Exista acum in mod clar puteri in Europa care se joaca cu focul (...) si care ar vrea Grecia in afara zonei euro. Nu trebuie sa oferim nimanui scuza care ar conduce la implementarea acestui scenariu ingrozitor pentru Grecia si economia mondiala", a spus Venizelos, dupa o intalnire miercuri cu presedintele tarii, Karolos Papoulias, potrivit agentiei elene Athens News, citata de Mediafax.

Ministrul s-a intalnit cu presedintele dupa ce ministrii de Finante din zona euro au anulat o intalnire programata miercuri la Bruxelles, afirmand ca Grecia nu a indeplinit toate conditiile pentru aprobarea unui al doilea pachet de imprumuturi externe, de 130 de miliarde de euro.

Potrivit unui oficial european citat de Financial Times, mai multe state din zona euro, in special cele cu rating maxim "AAA", si-au pierdut increderea in promisiunile Greciei de a respecta intelegerile. Oficiali din Germania, Olanda si Finlanda cer din ce in ce mai sustinut falimentul Greciei.

Seful Bosch si consilier al cancelarului german: Grecia este “o povara de nesupoartat”

Directorul general al grupului Bosch, Franz Fehrenbach, consilier al cancelarului german Angela Merkel pe probleme de industrie, considera ca Grecia trebuie exclusa din Uniunea Europeana pentru ca este "o povara de nesuportat”.

"Acest stat cu pensionari fantoma si bogatasi care nu platesc taxe, un stat fara o administratie functionala, nu isi are locul in Uniunea Europeana", a afirmat Fehrenbach intr-un interviu acordat revistei germane Magazin, care va fi publicat integral vineri.

Fehrenbach este ultimul dintr-o serie de oameni de afaceri reputati din Germania care critica Grecia si al doilea program de salvare pe cale de a fi aprobat.

Potrivit unui sondaj realizat de revista in randul a 300 de directori de companii germane, 57% dintre acestia vor ca Grecia sa iasa din zona euro si sa reintroduca drahma.

Reuters comenteaza ca este aproape sigur ca asa ceva nu se va intampla, cel putin pentru faptul ca masura ar necesita modificari complexe ale Tratatului UE, dar cererea scoate in evidenta scaderea rapida a sprijinului germanilor pentru programul de salvare a Greciei.

Ajutorul financiar pentru Atena ar putea sa intarzie

Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata, au declarat, miercuri, mai multe surse UE, citate de Reuters.

Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie.

Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.

De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.

Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea mai inversunata si vrea ca o aprobare finala sa fie data doar dupa alegeri.

Merkel, in uniforma nazista

Un ziar elen a publicat o fotografie a cancelarului german, Angela Merkel, in uniforma nazista, cu textul "Memorandum macht frei" ("Memorandumul va va face liberi"), o referire la un slogan nazist si la acordul solicitat de creditori pentru un nou imprumut acordat Greciei, scrie Financial Times.

Sentimentele antigermane par sa fie din ce in ce mai raspandite in Grecia, pe fondul masurilor dure de austeritate solicitate de Troica formata din CE, BCE si FMI.

"Acuzatiile la adresa Germaniei isi au originea in suferinta indurata de greci in perioada 1941-1944, in timpul ocupatiei naziste. Dar nu este singura problema: gestionarea economica defectuoasa, coruptia din sectorul public si disfunctionalitatile politice ar trebui sa inspire mai degraba o atitudine autocritica", noteaza FT.

"Cu toate acestea, critici pline de ura la adresa politicilor Germaniei in contextul crizei din zona euro apar saptamanal in presa greaca si la posturile de televiziune", subliniaza publicatia financiara.