Germania avertizeaza Grecia ca promisiunile nu mai sunt de ajuns. Tara care a fost "un sac fara fund", nevoita sa faca o schimbare majora
Promisiunile grecilor privind masurile de austeritate nu mai sunt suficiente pentru ca prea multe au fost incalcate, iar tara, care a fost "un sac fara fund", trebuie sa faca o schimbare majora a comportamentului, a avertizat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.
Parlamentul din Grecia urmeaza sa voteze duminica un nou plan de austeritate necesar pentru obtinerea unui al doilea program de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro.
Schaeuble a spus, intr-un interviu acordat publicatiei Welt am Sonntag, ca depinde de Grecia daca va ramane in zona euro, in cadrul eforturilor de refacere a competitivitatii. "Promisiunile Greciei nu mai sunt suficiente. Cu un nou program de austeritate, trebuie mai intai sa aplice o parte din programul vechi si sa economiseasca", a aratat Schaeuble.
El a subliniat ca potrivit sondajelor de opinie din Germania majoritatea germanilor sunt dispusi sa sprijine Grecia. "Este important sa spunem ca grecii nu mai pot fi un sac fara fund. Iata de ce grecii trebuie sa astupe aceasta gaura si apoi vom putea sa punem ceva in el. Cel putin oamenii incep sa isi dea seama ca nimic nu va functiona cu un sac fara fund", a adaugat ministrul german de finante.
Ministrul a adaugat ca Grecia va fi sprijinita intr-un fel sau altul, dar a adaugat ca tara trebuie sa isi faca treaba in privinta cresterii competitivitatii, avertizand ca ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro pentru a face acest lucru.
"Depinde de greci. Dar in eventualitatea ca vor iesi din zona euro, eventualitate care nu este luata in considerare aproape de nimeni, vor ramane totusi parte a Europei", a precizat oficialul german. Schaeuble a adaugat ca Germania, principalul contributor al zonei euro, vrea sa impiedice acest lucru.
Papademos a cerut Parlamentului de la Atena sa voteze intre programul de salvare si haos
Premierul Greciei, Lucas Papademos, a cerut parlamentarilor eleni sa sustina masurile de austeritate necesare pentru obtinerea sprijinului financiar international si sa nu condamne tara la "haos economic si explozie sociala", potrivit Reuters.
Papademos a facut declaratia intr-un apel adresat natiunii la televiziune, inaintea votului din Parlament prin care trebuie aprobat un nou plan de economii de 3,3 miliarde de euro, care include reduceri de pensii si salarii, pretul programului de 130 de miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si FMI.
Premierul a spus ca Parlamentul are responsabilitatea istorica sa sprijine planul, ori va suporta consecinte catastrofale daca Grecia nu isi va respecta obligatiile financiare pe 20 martie, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde de euro. "Un default dezordonat va arunca tara intr-o aventura dezastruoasa. Ar crea conditiile pentru haos economic si explozie sociala", a avertizat prim-ministrul elen.
El a adaugat ca tara va fi atrasa intr-un vartej al recesiunii, instabilitatii, somajului si mizeriei, ceea ce ar conduce mai devreme sau mai tarziu la iesirea din zona euro.
Eforturile politice de reducere a datoriilor Greciei au scos mii de oameni in strada pentru a contesta reformele si exista si semne ale unor mici "revolte" in randul parlamentarilor, ingrijorati de amploarea masurilor de austeritate si de impactul asupra rezultatului alegerilor.
Cel putin 20 de deputati din principalele doua partide care sustin guvernul au avertizat ca vor vota impotriva, dar majoritatea celor 236 de parlamentari ai coalitiei au spus ca vor sustine planul de austeritate. Sase membri ai guvernului au demisionat, iar duminica sunt asteptate noi proteste de strada.
Rezultatul votului din Parlament este asteptat duminica seara.
Masurile nepopulare includ reducerea cu 300 de milioane de euro a fondurilor pentru pensii si taierea cu 22% a salariului minim, in prezent de 750 de euro pe luna. Un alt obiectiv este reducerea numarului de angajati din sectorul public cu aproape 150.000 de persoane, pana in 2015.
De asemenea, obligatiunile Greciei detinute de creditorii privati trebuie reevaluate in scadere cu circa 70%. Ministrul de Finante Evangelos Venizelos a declarat ca acordul trebuie aprobat duminica, sau Grecia va rata termenul limita de 17 februarie, pana la care trebuie sa prezinte acordul de reducere a datoriilor prin schimb de obligatiuni, creditorilor privati.
Ministrii de Finante din zona euro asteapta totodata, inainte sa aprobe al doilea program de sustinere, ca oficialii eleni sa explice cum vor fi reduse cheltuieli de 325 milioane de euro, din totalul economiilor prevazute in bugetul pe 2012.
Documentele publicate vineri nu au includ valoarea totala a programului de sprijin, iar Venizelos a spus ca Grecia ar putea avea nevoie de alte 15 miliarde de euro pentru sustinerea bancilor, confirmand estimarile unor oficiali europeni.
Oficialii UE si ai FMI au fost exasperati de seria de promisiuni incalcate de Grecia. Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat intr-un interviu ca promisiunile grecilor nu mai sunt suficiente pentru ca prea multe au fost incalcate, iar tara, care a fost “un sac fara fund”, trebuie sa faca o schimbare majora de atitudine.
Citeste si:
Grecia isi striga furia impotriva Europei: "Jos dictatura monopolului UE"