"Consultatiile dintre guvern si troika (reprezentantii UE, BCE si FMI) asupra chestiunii ramase nerezolvate s-au incheiat cu succes in aceasta dimineata. Liderii politici au fost de acord cu rezultatul acestor discutii", a spus Papademos, citat de Reuters. 

Ministrul de finante elen, Evangelos Venizelos, plecase joi la Bruxelles fara un acord complet, dupa discutii pe tot parcursul noptii cu liderii celor trei partide care sustin guvernul de la Atena. 

Problema care ramasese nerezolvata se referea la reducerea pensiilor. 

Liderii din Uniunea Europeana si FMI au fost exasperati de intarzierea acordului privind reformele cerute in schimbul ajutorului financiar de 130 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro. 

Potrivit oficialilor din zona euro, intregul program trebuie aprobat pana pe 15 februarie, astfel incat sa fie evitat un default dezordonat al Greciei.

Euro a atins maximul ultimelor doua luni fata de dolar dupa acordul din Grecia

Euro a atins joi cel mai ridicat din ultimele doua luni fata de dolar, dupa ce politicienii din Grecia au incheiat un acord privind reformele necesare evitarii intrarii in default, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat o usoara imbunatatire a perspectivelor zonei euro.

Traderii considera ca euro se va mentine peste nivelul de 1,3 dolari pe unitate, in conditiile in care se pare ca Grecia va evita un default dezordonat.

Euro a atins un maxim de 1,3321 dolari pe unitate, ulterior fiind tranzactionat in crestere cu 0,2%, la 1,3285 dolari pe unitate.

Moneda unica europeana ar putea urca la peste 1,35 dolari pe unitate, daca pietele vor lua in calcul o majorare a dobanzii de politica monetara in martie.

Aprecierea euro a fost influentata in mare parte de informatia ca Grecia va aplica masurile de austeritate necesare pentru obtinerea celui de-al doilea program de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro, din partea Uniunii Europene si a FMI.