Impactul ciudat al prabusirii rublei: vanzarile Gazprom in moneda locala vor atinge nivel record, in conditiile in care aceasta devine "hartie de impachetat"
Veniturile in dolari ale Gazprom in Europa ar putea scadea in acest an la cel mai redus nivel dn ultimul deceniu, potrivit estimarilor guvernamentale, dar calculate in ruble vanzarile ar putea atinge un nivel record, ca efect al devalorizarii monedei, relateaza Bloomberg.
Diferenta arata cum prabusirea rublei cu 46% in raport cu dolarul, in ultimele 12 luni, ajuta companiile exportatoare din Rusia sa compenseze preturile scazute ale petrolului.
Veniturile obtinute din vanzarile de gaze pe piata europeana sunt calculate in dolari si euro, in timp ce majoritatea costurilor companiei, inclusiv salariile, sunt in ruble.
Pretul mediu al livrarilor rusesti de gaze in afara spatiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat in Ministerul rus al Economiei. Acest pret este cu 35% sub nivelul anului trecut si cel mai redus dupa 2005, dar calculat in ruble pretul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luand in considerare estimarile de curs valutar ale ministerului.
"Nu doar Gazprom, dar si exportatorii de petrol din Rusia ar putea inregistra in acest an venituri record in ruble, in conditiile in care moneda rusa devine hartie de impachetat", a declarat Ildar Davletsin, analist la Renaissance Capital.
El a adaugat ca exportatorii ar putea beneficia in acest an de pe urma devalorizarii rublei, dar inflatia ar putea sa limiteze castigurile, intrucat contractorii vor fi nevoiti sa majoreze tarifele.
Veniturile totale ale Gazprom ar putea atinge in acest an un nivel record de 5.500 miliarde de ruble, cu 5% peste nivelul anului trecut, estimeaza Davletsin.
In cazul Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, veniturile calculate in ruble ar putea urca cu 9%, la 6.060 miliarde de ruble in 2015, anticipeaza Alexandr Kornilov, analist la Alfa Bank in Moscova.
Aceste estimari arata ca prabusirea rublei a compensat declinul preturilor petrolului. Calculata in ruble, cotatia petrolului nu a scazut aproape deloc.
Pentru Gazprom, preturile din majoritatea contractelor de export al gazelor sunt stabilite in functie de preturile petrolului, cu un decalaj de sase-noua luni. Estimarile Ministerului Economiei sunt realizate la un pret mediu al petrolului de 50 dolari pe baril, dupa ce preturile titeiului au coborat cu aproape 50% in ultimul an.
Autoritatile ruse anticipeaza pentru 2015 un curs mediu al rublei de 61,5 unitati pentru un dolar, fata de 38 de unitati pentru un dolar in 2014. Gazprom obtine circa 30% din veniturile totale din vanzari de gaze in afara fostei URSS, majoritatea in Uniunea Europeana si Turcia.