Analistii estimau ca rata dobanzii cheie va fi mentinuta la 17% in urmatoarele doua luni, potrivit MarketWatch, preluat de Mediafax.

Rubla a scazut cu 2,7% in urma anuntului, la peste 71 de unitati fata de dolar, de la 68,9 unitati pentru un dolar la inchiderea de joi.

Rata dobanzii de politica monetara a fost ridicata de la 10,5% la 17% in decembrie, cand Banca Rusiei a operat cea mai mare crestere intr-o singura etapa din ultimii 16 ani, in incercarea de a opri deprecierea rublei generata de impactul sanctiunilor occidentale asupra economiei locale si a scaderii cotatiei petrolului.

"Decizia din 15 decembrie a Bancii Rusiei de a majora in mod dramatic dobanda cheie s-a reflectat in stabilizarea inflatiei si deprecierea monedei nationale in linie cu asteptarile bancii", se arata in comunicatul institutiei de la finele sedintei de politica monetara.

In 2014, banca centrala a majorat dobanda cheie in sase etape, de la 5,5%. Banca Rusiei estimeaza ca rata anuala a inflatiei a incetinit in ianuarie sub 10%, de la 11,4% luna trecuta.

Institutia anticipeaza o contractie economica de circa 4% in acest an, fata de o crestere de 0,6% preconizata pentru 2014. In prima jumatate a anului, produsul intern brut este estimat sa scada cu 3,2%.