In scrisoarea datata ianuarie 2013 se arata, conform unor surse, ca impotriva Marii Britanii sunt initiate proceduri de infringement in vederea asigurarii transpunerii integrale si corecte a regulilor UE privind libera circulatie.

"Una dintre problemele ridicate in aceste proceduri a fost ca Marea Britanie nu elibereaza muncitorilor din Romania si Bulgaria, in primul an in care acestia muncesc in aceasta tara, aceleasi documente ca in cazul muncitorilor din alte state membre", se arata in scrisoare.

Recunoscand ca legile UE permit Marii Britanii sa mentina temporar un sistem de permise de munca pentru lucratorii din Romania si Bulgaria, Comisia a conchis ca cei care au permis de munca au acelasi drept de sedere ca si ceilalti muncitori din UE si trebuie sa le fie emise documentele corespunzatoare de rezidenta, se mai arata in scrisoarea lui Reding.

Marea Britanie a recunoscut ca muncitorilor din Romania si Bulgaria trebuie sa le fie emise documentele corespunzatoare de rezidenta potrivit directivelor UE, iar Comisia a cerut detalii de la autoritatile britanice privind timpul de asteptare pentru obtinerea acestor documente, inclusiv in lumina probelor furnizate de cetateni europeni care se plang de intarzieri.

In scrisoare se precizeaza ca raspunsul autoritatilor din Marea Britanie este asteptat.

Presa britanica a relatat ca euroscepticii din Partidul Conservator britanic il preseaza pe David Cameron, premierul Angliei, sa mentina restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari si in anul 2014.

De asemenea, presa britanica a relatat, recent, ca Guvernul de la Londra ia in considerare, intre alte optiuni, lansarea unei campanii publicitare negative in Romania si Bulgaria, in incercarea de a a-i convinge pe potentialii imigranti sa nu vina in Marea Britanie dupa anularea restrictiilor, in 2014.

Downing Street a anuntat ca Guvernul este hotarat sa impiedice un potential impact al imigrantilor asupra pietei muncii, dar a subliniat ca Marea Britanie va actiona in cadrul dreptului la libera circulatie in UE. Guvernul ar examina totodata ideea unei campanii publicitare negative adresate unor potentiali imigranti romani si bulgari care sa combata ideea potrivit careia strazile britanice sunt "pavate cu aur".

Masurile tranzitorii, introduse in 2005, care restrictioneaza drepturile cetatenilor romani si bulgari de a trai si munci in alte state UE vor expira la 1 ianuarie 2014. In prezent nu exista nicio estimare oficiala a numarului potentialilor imigranti din cele doua state. Parlamentari conservatori avertizeaza ca nu trebuie sa se repete situatia de la aderarea Poloniei la UE, cand laburistii au subestimat numarul potential al imigrantilor.