50.000 de romani si bulgari vor imigra in Marea Britanie, dupa anularea restrictiilor de pe piata muncii. De ce se tem englezii
Anglia
Aproximativ 50.000 de romani si bulgari vor sosi, anual, in Marea Britanie, dupa anularea restrictiilor impuse celor doua state, anul viitor, arata o cercetare a centrului Migration Watch, citata de BBC News Online.
Centrul britanic prevede acest nivel anual de imigranti in primii cinci ani dupa anularea restrictiilor, avertizand asupra unor "consecinte semnificative" asupra locuintelor si locurilor de munca. Cetateni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula in cadrul Uniunii incepand din 2014.
In schimb, ministrii britanici afirma ca un calcul in acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anuntat ca lucreaza la masuri destinate reducerii imigratiei. Premierul David Cameron a declarat anterior ca detaliile unor asemenea estimari "nu sunt inca" disponibile, iar ministrul pentru Comunitati si Administratie Locala, Eric Pickles, a avertizat ca un "aflux" de romani si bulgari, dupa deschiderea pietei muncii in decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuintele, existente deja in tara.
Ministerul britanic de Interne a anuntat ca vrea sa reduca numarul imigrantilor de la "sute de mii" la "zeci de mii" pana la sfarsitul acestei legislaturi. Incepand de anul viitor, romanii si bulgarii, ca orice alti cetateni UE, obtin un acces nerestrictionat pe piata muncii din Marea Britanie, unde, in prezent, au nevoie de o autorizatie.
Migration Watch, care sustine un control mai puternic asupra migrarii, sugereaza ca estimarile sale ar putea sa fie considerabil mai mari in cazul unei migrari a romilor spre Marea Britanie ori in cazul in care cei aproape un milion de rezidenti romani din Spania si Italia s-ar muta in Regatul Unit.
Potrivit centrului, Germania si Olanda sunt "destinatii posibile" pentru imigranti romani si bulgari, din cauza ca ratele somajului in randul tinerilor sunt mai mici decat in alte tari UE. Insa, Marea Britanie, cu o rata a somajului de aproximativ 20%, reprezinta o "destinatie atractiva, partial din cauza flexibilitatii pietei sale a muncii si partial din cauza accesului usor la sistemul de ajutoare sociale", apreciaza centrul.
"Nu este suficient sa te feresti sa prezinti o estimare a migratiei din Romania si Bulgaria. Este probabil (ca migrarea) sa atinga un nivel care sa aiba consecinte semnificative pentru locuinte si serviciile publice", a declarat Sir Andrew Green, presedintele Migration Watch. "Va fi vorba despre o crestere a competitiei (pe piata muncii) cu care se confrunta tinerii muncitori britanici", a adaugat el.
In opinia lui Sarah Mulley, de la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), este "foarte dificil sa prezici valuri de migrare care sa prezinte vreun grad de incredere in aceste circumstante", iar estimarile avansate de catre Migration Watch "par mari", apreciaza ea.
Pe acelasi subiect: