Proiectul de lege, negociat dur cu sindicatele, face parte din reforma statului pe care Portugalia si-a asumat-o in fata creditorilor internationali, pentru reducerea cheltuielilor publice cu 4,7 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014, relateaza AFP. Masura va afecta doua treimi din cei 468.000 de functionari publici aflati la pensie.

Guvernul vrea totodata ca prin aceasta decizie sa reintroduca "principul echitatii" intre functionarii publici si salariatii din sectorul privat, a declarat Helder Rosalino, secretar de stat pentru Administratie Publica.
Impreuna cu alte masuri, proiectul de lege va permite reducerea cu 1,1 miliarde de euro a deficitului Casei de pensii a functionarilor, in prezent de 4,4 miliarde de euro.

Masurile fac parte din politica de austeritate asumata de Guvern in schimbul unui imprumut international de 78 de miliarde de euro, obtinut in mai 2011. Sindicatele si opozitia considera reducerea pensiilor "nedreapta si brutala".

In cadrul reformei statului, Guvernul vrea sa desfiinteze 30.000 de posturi de functionari, dintr-un total de 575.000 inregistrati la sfarsitul lunii iunie. Din 2005, 173.000 de posturi au fost eliminate in sectorul public.