Statul american care nu mai plateste salariile deputatilor pana cand acestia vor rezolva criza pensiilor
Guvernatorul statului Illinois, Pat Quinn, a oprit plata salariilor deputatilor, dupa ce ii avertizase pe acestia ca va lua o astfel de masura, daca nu reusesc sa rezolve criza pensiilor, scrie Business Insider.
Problema pensiilor este una care se ridica la 100 miliarde de dolari si este cea mai acuta de pe tot teritoriul Statelor Unite.
Democratul din Chicago a spus ca s-a folosit de puterea sa de veto asupra bugetului si a promis ca nici el nu isi va primi salariul pana cand nu se va ajunge la o rezolvare.
Deputatii, care primesc un salariu anual de 68.000 dolari, plus bonusuri, vor trebui sa voteze impotriva acestei decizii, daca vor sa fie platiti mai devreme.
Quinn si-a facut din reforma pensiilor un scop principal in ultimii aproape doi ani si sustine ca a vrut prin aceasta hotarare sa ii impulsioneze pe deputati sa treaca la fapte.
“Trebuie sa le sune un semnal de alarma in urechi si cel mai bun mod de a face asta e sa ii lovesti la buzunar”, a spus Quinn la o conferinta din Chicago.
Oficialii, a caror relatie cu guvernatorul a devenit tot mai tensionata in ultimele saptamani, spun ca asta nu va ajuta deloc la solutionarea problemei ci, mai mult, ar putea inrautati situatia politica.
Adunarea Generala, condusa de democrati, nu a putut sa se puna de acord pentru rezolvarea situatiei cu pensiile, in ciuda faptului ca incearca asta de ani de zile.
"In loc sa ne conduca in aceasta problema, se tine de jocuri politice", spune senatorul Matt Murphy, care face parte dintr-o tabara neutra si incearca sa gaseasca o solutie de compromis.
Alti republicani au declarat miercuri ca vor analiza cu atentie decizia, incercand sa gaseasca o bresa legislativa, pentru a demonstra ca ce a facut Quinn este neconstitutional.
Illionois are o gaura in bugetul de pensii de aproape 100 miliarde de dolari, suma care s-a strans de-a lungul mai multor ani. Faptul ca nu au luat masuri in acest sens a facut ca lucrurile sa se agraveze, ratele de creditare sa scada in mod repetat si joburile sa dispara, lucru de care statele din jur au profitat intre timp. Quinn a impus mai multe termene limita, inclusiv doua sesiuni speciale, pana la care deputatii trebuiau sa rezolve criza, insa niciuna dintre aceste intalniri nu a generat vreun rezultat, acestia cerand in continuare sa aiba mai mult timp la dispozitie.
Guvernatorul este convins ca ii are de partea sa pe oamenii de rand din stat, avand in vedere ca povara se resimte din ce in ce mai mult asupra platitorilor de taxe.