Romania s-a mai incarcat cu 1,5 mld. € datorie externa publica pentru a plati salarii si pensii

Ministerul Finantelor a majorat datoria externa publica in valuta cu inca 1,5 mld. euro, prin bonduri pe sapte ani emise la o dobanda de 4,8% pe an. Datoria publica externa s-a triplat in ultimii cinci ani, iar banii nu se vad in investitii.  Banii de la buget sunt directionati preponderent spre pensii si salarii, care au fost reintregite in acest an, sau spre cheltuieli cu bunuri si servicii, in timp ce investitiile sunt in declin. Sectorul infrastructurii, care ar fi trebuit sa dea pe timp de criza un impuls economiei, lancezeste.  Datoria publica externa s-a triplat de la 10,5 mld. euro in decembrie 2008 pana la 35,7 mld. euro in iunie 2013. "Mai potrivita este accesarea de finantare externa care nu genereaza datorie, de tipul fondurilor europene si al participatiilor la capital", afirma Eugen Sinca, analistul-sef al BCR, scrie ZF.

Cum cauta petrol 51 de oameni, majoritatea romani, in singura zona cu „aur negru“ din apele Greciei

Grup Servicii Petroliere, controlat de Gabriel Comanescu, a castigat un contract pentru executia a patru sonde cu compania elena Energean Oil&Gas, singurul producator de hidrocarburi din Grecia.  Lucrarile se desfasoara la 8 km nord-vest de insula Thassos. Bazinul Prinos este singura arie geologica din Grecia de unde se extrag petrol si gaze. Lucrarile derulate de GSP se fac prin intermediul platfomei Fortuna.  „Niciodata sa nu va grabiti pe o platforma si in general in viata“, ne-a intampinat Constantin Popa, advisor pe partea de sanatate si siguranta pe platforma Fortuna, unitatea care lucreaza acum pentru Energean Oil&Gas.  Platforma sta cocotata pe trei picioare de 136 de metri inaltime si poate fora pana la adancimi de 3.000 de metri de la fundul marii. Oamenii lucreaza in ture de cate 12 ore, 28 de zile la rand, iar apoi sunt inlocuiti de altii. Fiecare angajat de pe platforma are o „dublura“ pe uscat.Accesul pe platforma se face prin intermediul unei custi ridicate de o macara, se arata intr-un reportaj ZF.

Cat aur a scos Romania in ultimii ani

De mai mult de trei ani, Romania nu mai exploateaza aur.  Mai exact, din 2009, in tara noastra nu s-a mai exploatat niciun gram de aur, potrivit informatiilor Agentiei Nationale de Resurse Minerale, In afara de Gabriel Resources, licenta de exploatare are si Deva Gold, dar firma detinuta de multinationala Eldorado Gold este doar la faza de explorare a zacamintelor, scrie economica.net

Muscalu, ING: BNR va reduce in ianuarie dobanda-cheie la 3,75%

BNR va reduce dobanda-cheie la 4% la sfarsitul anului, iar in ianuarie 2014 la 3,75%, considera Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank.  "Dobanda-cheie la finalul anului o vedem la 4%, iar dupa sedinta din debutul lunii ianuarie, la 3,75%, si credem ca acolo se vor opri aceste reduceri. Suntem mai «agresivi» in aceasta prognoza decat majoritatea analistilor, care se asteapta ca rata sa nu coboare sub 4%, dar situatia economica este una dificila", a spus Vlad Muscalu in emisiunea ZF Live.

Cum se vorbeste despre magazinele online din .ro si care sunt cele mai vizibile in mass-media

Nu conteaza doar numarul aparitiilor in presa sau cine a scris despre tine, ci, poate chiar mai important, este tonul "vocilor" din online – se vorbeste "de bine" despre magazinul tau, sau mai mult "de rau?". Wall-Street.ro a analizat principalele magazine online si aparitiile lor in media.  Cel mai mult s-a scris despre eMag.ro, liderul pietei de retail online din Romania, acesta fiind mentionat in prima jumatate a anului curent de 3825 de ori in mass-media, in crestere cu 72% fata de aceeasi perioada a anului precedent.  Urmatoarea cea mai des mentionata companie de retail online din Romania este F64.ro, cu 751 de aparitii si, pe locul trei, Elefant.ro, cu 526 aparitii, scrie Wall-Street.ro.

Twitter intra pe Bursa

Twitter a anuntat ca vrea sa intre pe Bursa, relateaza Bloomberg.  "Am depus in mod confidential un formular S-1 la SEC", "jandarmeria" americana a Bursei, "in vederea unei introduceri pe Bursa", se arata in mesaj. De la introducerea pe bursa a Facebook, prima retea de socializare la nivel mondial, cea a Twitter, lansata in 2006, este cea mai asteptata din lumea Internetului si noilor tehnologii.  Reteaua de socializare si-a pregatit in ultimele luni lansarea bursiera dotandu-se cu capacitati pentru valorificarea site-ului.

Operatorii din telecom fac front comun impotriva eliminarii tarifelor de roaming 

Companiile de telecom, sustinute de analisti si activisti online, critica la unison reglementarile pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le adopte, privind tarifele de roaming. Acestia sustin ca, daca vor intra in vigoare, noile legi ii vor impiedica sa ii atinga targeturile propuse, scrie The Telegraph. Comisia vrea ca peste 100 de operatori de telefonie mobila de pe continent sa isi consolideze pozitia si sa devina jucatori mai puternici si in afara granitelor tarii de origine. Investitita in infrastructura a scazut mult in ultimii cinci ani, in timp ce pietele in care exista mai putini operatori, cum este cazul SUA sau China, au luat avant. Masurile prevad, printre altele, existenta unui singur organ de reglementare a industriei la nivelul Europei si reducerea sau eliminarea tarifelor de roaming si apeluri internationale, o sursa majora de profit pentru operatori pana acum.

OECD lauda Irlanda: Ar putea fi prima tara europeana care sa nu mai aiba nevoie de ajutor financiar 

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a laudat Irlanda, data pana acum exemplu negativ din cauza austeritatii, pentru indeplinirea cu constiinciozitate a programului de bailout de 85 miliarde de euro.  Potrivit OECD, tara ar putea deveni prima din Europa care sa iasa cu succes din programul de ajutorare si sa revina pe piata pana la sfarsitul anului, noteaza The Telegraph. "Irlanda isi va incheia in curand partea dificila din incercarea de a-si aduce datoria publica pe un trend descrescator. Toti indicatorii arata ca revenirea are loc in prezent si asta ne da incredere ca economia se reface", a declarat Angel Gurria, secretarul general al OECD. In ciuda progreselor semnificative, Irlanda mai are insa de rezolvat rata somajului, care este de 13,8%, si nivelurile de indatorare - unele dintre cele mai mari dintre cele 34 de state membre ale OECD.

Aurul se indreapta catre cea mai proasta saptamana incepand din luna iunie 

Aurul se indreapta catre cel mai mare declin incepand din iunie, chiar inainte ca Rezerva Federala Americana sa isi reconsidere achizitiile lunare si intr-un moment in care investitorii au inteles ca un atac al SUA impotriva Siriei este mai putin probabil. Valoarea metalului pretios a scazut ieri cu 3,2 procente si ar mai putea scadea inca 4,7% pana la sfarsitul saptamanii, cel mai mult de la sfarsitul lunii iunie, scrie Bloomberg. La nivelul lui 2013, aurul a scazut cu 21% si se anunta prima scadere anuala din ultimii 13 ani, consecinta a faptului ca jucatorii din piata nu il mai vad ca pe o investitie sigura, iar Fed-ul a dat de inteles ca va cumpara mai putine obligatiuni. Pretul aurului atinsese un nivel bun pe 28 august, in urma ingrijorarilor ca grevele din Siria vor avea efecte asupra furnizarii de petrol in Orientul Mijlociu, alimentand inflatia.

Companiile din SUA cheltuiesc anual 46 miliarde dolari pe cadouri pe care angajatii nu le vor 

Dupa 25 de ani de munca in aceeasi companie, multi angajati din SUA au in fata o alegere dificila, sa primeasca drept recompensa un storcator de fructe sau un aparat de vata de zahar, companiile americane cheltuind anual 46 de miliarde de dolari pentru astfel de cadouri neinspirate.  Unii analisti sunt uimiti de persistenta programelor de recompensare a fidelitatii, intr-o perioada in care angajatii isi schimba slujbele ca pe becuri, iar angajatorii caute noi solutii, mai eficiente, de pastrare a personalului valoros, relateaza MarketWatch. Potrivit Departamentului Muncii, angajatii isi schimba locul de munca o data la 4,6 ani, asa ca este improbabil ca acestia sa ramana mai mult timp pentru a primi un blender sau o minge de baseball cu autograf.  Si chiar daca o persoana vrea sa stea la un angajator 20-30 de ani, loialitatea sa ar putea supravietui mai mult decat norocul companiei.