Guvernul olandez blocheaza aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen VIDEO
Guvernul olandez a decis sa blocheze aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, care ar fi putut incepe in lunile viitoare. Decizia finala ar putea fi luata la Bruxelles in 22 septembrie, dar ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE.
UPDATE
Executivul de la Haga a decis sa asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi in parlamentul olandez ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen. Consiliul ministrilor de interne de saptamana viitoare de la Bruxelles va trebui, prin urmare, sa amane decizia extinderii Spatiului Schengen.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se declara dezamagit de pozitia Guvernului de la Haga privind aderarea Romaniei la Schengen, precizand că este vorba despre "o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne".
Coalitia de guvernare olandeza se bazeaza pe un acord care stipuleaza, intre altele, ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen inainte de a fi realizat progrese «durabile» si «ireversibile» in lupta impotriva coruptiei, mai noteaza Mediafax, care citeaza RFI.
Cinci masuri au fost adoptate vineri in Olanga. Reintregirea familiei va fi "limitata la nucleul familial", adica la cuplurile casatorite sau la concubini si copiii lor minori.
Sederea ilegala a strainilor devine o "infractiune", sanctionata cu pedepse ce pot ajunge pana la patru luni de inchisoare sau o amenda de 3.800 de euro. Strainii domiciliati in Olanda de mai putin de trei ani care comit un delict vor putea fi expulzati "rapid".
Olanda nu este insa izolata in acest moment, intrucat, dupa cateva ezitari, Finlanda a decis si ea sa se alature acestei pozitii inflexibile, conform aceleiasi surse.
Decizia negativa a guvernului olandez era una preconizata, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare de la Haga, sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationaista. "De altfel, la presiunea acestuia, in programul de guvernare sunt inscrise prevederi stricte conexe securitatii interne precum conditionarea extinderii Schengen cu Romania si Bulgaria de criterii suplimentare (progresele din cadrul MCV), limitarea numarului de imigranti, acordarea in conditii mai stricte a permiselor de munca pentru straini", au declarat surse oficiale.
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca Romania are 99 la suta sanse sa adere la Spatiul Schengen, precizand ca tara indeplineste toate conditiile impuse.
Saptamana trecuta, Igas declara, intr-o conferinta de presa la Arad, ca aderarea la Spatiul Schengen este o decizie politica si ca mai exista tari care au rezerve. "Se stie ca mai existau patru tari cu rezerve: Finlanda, Germania, Franta si Olanda. Finlanda s-a lamurit ca Romania indeplineste conditiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astazi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a sustine cauza Romaniei. La fel, Germania si Franta, ati putut vedea, si-au schimbat pozitia, ceea ce ne bucura, urmand ca si Olanda sa se pronunte", spunea Igas.
Citeste si
Este oficial. Sulfina Barbu il inlocuieste pe Sebastian Lazaroiu la Ministerul Muncii
Romania, din nou in clubul exportatorilor mondiali de grau. Cum ne ajuta productia buna de cereale din 2011