Financial Times: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura ani de zile. Basescu inca mai crede in 2011
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi mai degraba o chestiune de ani decat de luni, deoarece increderea in institutiile judiciare necesara "nu exista acum", au declarat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times. Publicatia mai titreaza si ca presedintele roman, Traian Basescu, si-a exprimat speranta ca Romania si Bulgaria vor obtine aprobarea pentru aderarea la Schengen pana la sfarsitul acestui an, in pofida obiectiilor Frantei si Germaniei, care considera necesare mai multe pregatiri.
"Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni pana cand Romania si Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european. "Increderea in institutiile judiciare necesara pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor tari nu exista acum", a adaugat el.
Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat ca perspectivele Romaniei si Bulgariei de intrare in zona de libera circulatie europeana se diminueaza, pe masura ce guvernele celorlalte state membre UE insista asupra imbunatatirii sistemului judiciar si impulsionarea luptei impotriva coruptiei.
Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat ca trebuie trase invataminte din lectiile extinderilor anterioare. "O evaluare a situatiei existente nu este suficienta. Trebuie sa ne asiguram ca reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesita un sistem de monitorizare care sa functioneze pana la aderare. Vrem o polita de asigurare puternica", a spus el.
Basescu, pe de alta parte, s-a declarat optimist in legatura cu sansele de aderare la spatiul Schengen in 2011, dupa adoptarea unui raport pozitiv privind stadiul de pregatire al Bulgariei, mai scriu jurnalistii de la FT.
"Vom vedea, pana la sfarsitul anului, daca acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toata lumea", a afirmat Basescu, intr-un interviu acordat FT in timpul unei vizite in Marea Britanie. "Speram ca nu vor fi (stabilite) conditii suplimentare", a afirmat el.
Diplomati europeni au avertizat insa ca mai multe state mari conditioneaza apartenenta la spatiul Schengen de reforme judiciare mai ample mai degraba decat de simpla administrare a frontierelor. Mai multe tari s-au plans dupa aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei ca acestea nu au facut suficient in privinta reformarii sistemelor judiciare si a combaterii coruptiei.
Pe acelasi subiect: