Decizie finala. Guvernul olandez se pronunta astazi in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen
Guvernul olandez se pronunta astazi asupra admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, fiind posibila o decizie negativa, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare de la Haga, sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationaista, potrivit unor surse oficiale, citate de RFI.
Votul are loc in perspectiva intrunirii Consiliului JAI din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari.
Votul negativ a fost anticipat prin discursul sustinut, joi, in Parlamentul de la Haga, de catre Gerd Leers, ministrul imigratiei si al azilului, care i-a asigurat pe deputatii olandezi ca cele doua tari nu vor adera acum la spatiul Schengen, noteaza RFI.
Conform celor afirmate in plenul Parlamentului olandez, tara ar putea merge pana la a-si utiliza dreptul de veto pentru ca o decizie sa nu poata fi luata acum.
Coalitia de guvernare de la Haga este una fragila, fiind sustinuta la o diferenta de un vot in Parlament, ceea ce poate face ca guvernul sa se prabuseasca in orice moment. Ea este sprijinita de Partidul pentru Libertate/PVV, de orientare populista si anti-imigrationista.
"De altfel, la presiunea acestuia, in programul de guvernare sunt inscrise prevederi stricte conexe securitatii interne precum conditionarea extinderii Schengen cu Romania si Bulgaria de criterii suplimentare (progresele din cadrul MCV), limitarea numarului de imigranti, acordarea in conditii mai stricte a permiselor de munca pentru straini”, au afirmat sursele citate.
Potrivit RFI, care citeaza presa olandeza, clasa politica olandeza este in marea ei majoritate foarte nemultumita de performantele Bucurestiului si ale Sofiei privind lupta impotriva coruptiei.
Igas: Romania are 99% sanse sa adere la Spatiul Schengen
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a sustinut, marti, la Alba Iulia, ca Romania are 99% sanse sa adere la Spatiul Schengen, precizand ca tara indeplineste toate conditiile impuse.
"Indeplinim toate conditiile. Spun 99 la suta pentru ca in viata e bine de fiecare data sa lasi si un loc in care sa te poti retrage la un moment dat. Doar pe vremea raposatului aveam procente de 100 la suta", a spus Igas.
Saptamana trecuta, Igas declara, intr-o conferinta de presa la Arad, ca aderarea la Spatiul Schengen este o decizie politica si ca mai exista tari care au rezerve.
"Se stie ca mai existau patru tari cu rezerve: Finlanda, Germania, Franta si Olanda. Finlanda s-a lamurit ca Romania indeplineste conditiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astazi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a sustine cauza Romaniei. La fel, Germania si Franta, ati putut vedea, si-au schimbat pozitia, ceea ce ne bucura, urmand ca si Olanda sa se pronunte", explica ministrul administratiei si internelor.
"Aderarea la Spatiul Schengen nu este un favor pe care sa ni-l faca cineva, este o responsabilitate pe care Romania si-a asumat-o investind foarte multi bani in securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", a precizat Igas.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: