Aproape două treimi din veniturile la bugetul federal elveţian sunt asigurate de taxa federală directă şi TVA. Însă dreptul guvernului federal de a percepe aceste două taxe este limitat până la finele lui 2020, iar în data de 4 martie 2018 alegătorii elveţieni se vor pronunţa prin vot asupra unei noi prelungiri pentru încă 15 ani.

Ueli Maurer a avertizat că în cazul în care alegătorii vor respinge această măsură, guvernul federal elveţian va trebui să îşi reducă cheltuielile cu 60%, practic peste noapte, sau să găsească noi surse de venit.

"Elveţia pur şi simplu nu va mai putea să se finanţeze cu doar o treime din venituri", a avertizat Maurer, adăugând că un plan B detaliat nu este disponibil.

Guvernul federal elveţian percepe taxe de aproximativ 100 de ani, însă are această putere doar pentru o perioadă limitată de timp. Până acum toate încercările de acorda guvernului puterea de a percepe permanent taxe au eşuat. Soluţia de compromis adoptată de Parlament a fost organizarea unei consultări pentru a prelungi dreptul guvernului federal de a percepe taxa federală directă şi TVA până în anul 2035.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an.