''Astazi rezultatul procesului parlamentar este cunoscut. La prima vedere, noi spunem ca legea pare sa mearga in directia corecta. Faptul ca legea nu vizeaza impunerea de cote asupra liberei circulatii pentru cetatenii UE si restrictionarea accesului lor la piata fortei de munca din Elvetia, contrar a ceea ce era in proiectul initial al textului, sunt semne bune'', a declarat purtatorul de cuvant Margaritis Schinas, in conferinta de presa cotidiana a executivului comunitar.

El a adaugat ca CE intentioneaza sa aiba un dialog strans cu Elvetia in legatura cu aplicarea legii adoptate vineri de parlamentul de la Berna si ca isi va continua analiza in urmatoarele zile, consultandu-se si cu cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Vineri dupa-amiaza presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va avea o discutie telefonica cu presedintele Elvetiei, Johann Schneider-Ammann, iar o reuniune a comitetului UE-Elvetia este prevazuta pentru 22 decembrie.

Elvetia a aprobat vineri o lege care vizeaza reducerea imigratiei prin privilegierea fortei de munca locale. Noul act normativ, care prevede asa-numita 'preferinta autohtona usoara', nu fusese initial agreata de Comisia Europeana, care invoca riscul unei discriminari a cetatenilor comunitari. Totusi, autoritatile elvetiene considera ca masura 'preferintei autohtone usoare' este conforma principiului european al liberei circulatii a fortei de munca.

Elvetia nu este membra a UE, dar are acces la piata unica europeana in virtutea acordurilor incheiate cu statele blocului comunitar. Pentru mentinerea acestui acces, Comisia Europeana solicita garantarea accesului lucratorilor comunitari pe piata elvetiana a muncii. Insa alegatorii elvetieni au votat la un referendum in anul 2014 pentru instituirea unor cote pentru lucratorii imigranti.