Scotia amana votul pentru organizarea unui nou referendum de independenta, din respect fata de victimele atacului de la Londra. Decizia va fi luata cu o zi inaintea declansarii Brexitului
Referendum Scotia
Parlamentul scotian a amanat pentru saptamana viitoare luarea unei decizii referitoarte la organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, in semn de respect fata de victimele atacului de la Londra, informeaza BBC.
Parlamentul Scotiei a inceput, marti, o dezbatere de doua zile privind organizarea unui nou referendum pentru independenta teritoriului la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019, un vot fiind asteptat miercuri.
Imediat dupa atacul de miercuri dupa-amiaza din capitala Regatului Unit, soldat cu 4 morti si 40 de raniti, Parlamentul de la Edinburgh a suspendat dezbaterea.
In consecinta, Legislativul scotian a stabilit, joi, ca votul referitor la organizarea referendumului pentru independenta sa aiba loc martea viitore, pe 28 martie, cu o zi inainte ca Guvernul de la Londra sa declanseze Brexitul.
Echilibrul actual al puterii inseamna ca premierul scotian, Nicola Sturgeon, care a cerut convocarea referendumului, va obtine, aproape sigur, acordul Legislativului pentru a cere oficial Londrei permisiunea de a convoca scrutinul.
“Pur si simplu nu va fi acceptabil pentru Guvernul britanic sa fie un obstacol in calea vointei exprimate democratic a Parlamentului”, a spus Sturgeon in prima zi a dezbaterii.
In replica, liderul Conservatorilor, Rurth Davidson, a acuzat-o pe Sturgeon ca actioneaza ca un “buldozer”, punand independenta pe primul plan, desi nu are sustinere publica pentru un nou vot.
Partidul lui Davidson, principalul partid de opozitie al Partidului National Scotian al lui Sturgeon, a propus un amendament prin care se opune organizarii unui referendum pentru independenta inainte de aprilie 2019.
Pe de alta parte, Sturgeon insista ca ea cauta alternative pentru Scotia, dupa votul pentru Brexit din iunie anul trecut, dar toate propunerile sale au fost respinse de Londra.
“Dupa noua luni nu exista nimic care sa sugereze ca vocea acestui Parlament a avut vreo greutate pentru Westminster (Parlamentul National al Marii Britanii – n.r.)”, a subliniat ea. „In schimb, Guvernul Marii Britanii ia decizii complet unilateral despre care eu, la fel ca multi altii, cred ca vor afecta profund economia noastra, societatea noastra si pozitia noastra in lume”, a afirmat ea.
Permisiunea Londrei pentru un nou referendum este necesara pentru ca orice vot cu caracter obligatoriu privind chestiuni constitutionale din Marea Britanie trebuie sa fie autorizat de Parlamentul britanic.
Scotia a votat in 2014 pentru ramanerea in Regatul Unit, dar Sturgeon sustine ca circumstantele s-au schimbat intre timp, in urma deciziei pentru Brexit. Desi majoritatea britanicilor in ansamblu au votat pentru iesirea din UE, majoritatea scotienilor au votat pentru ramanerea in blocul comunitar.
Pe acelasi subiect: