Cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cererea cetăţeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei, are o bună reputaţie economică şi financiară, şi care nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului, adaugă portalul, preluat de News.ro.

Pentru a primi cetăţenie, valoarea minimă a contribuţiei nerambursabile la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro, iar valoarea minimă a investiţiei, în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250.000 de euro.

Contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă se virează în monedă naţională, euro, franci elveţieni sau dolari SUA, în contul bancar al Instituţiei publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”.

Investiţiia în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiţii pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni, aprobat de Comisie.

Transparency International: Risc de spălare de bani

Luna trecută, organizaţia anticorupţie Transparency International Moldova a atras atenţia că este vorba, practic, despre “vânzarea” cetăţeniei moldovene străinilor. Măsurile ar putea "legaliza banii murdari", a declarat Veaceslav Negruţă, reprezentant al organizaţiei Transparency International Moldova.

Pe de altă parte, unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a respins criticile, despre care susţine că au scopul să manipuleze opinia publică. El a subliniat că potenţialii donatori vor fi verificaţi minuţios.

Amendamentul din lege în acest sens a fost adoptat pe 26 decembrie, fapt care a trecut neobservat. Ulterior, Ministerul Justiţiei a identificat, „domeniile de dezvoltare strategică” în care pot investi străinii doritorii să obţină cetăţenia moldoveană.

Analişti citaţi de Washington Post au declarat că legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană, în condiţiile în care Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, iar moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

Cipru a câștigat miliarde de dolari din vânzarea cetățeniei

Cotidianul britanic The Guardian, scria recent că, începând din 2013, Cipru - un alt stat european preferat de miliardarii ruși pentru a-și păstra banii, ar fi câștigat peste patru miliarde de dolari, prin acordarea de cetățenie mogulilor străini, oferindu-le, astfel, dreptul de a trăi și munci în Uniunea Europeană, în schimbul unei sume de bani. Doar în 2016, Guvernul din Cipru ar fi emis peste 400 de astfel de pașapoarte.

Jurnaliștii de la The Guardian au consultat o listă pe care s-ar afla câteva sute de nume, între care cele ale unor oameni de afaceri influenți, cât și ale unor politicieni puternici, cum ar fi un fost parlamentar rus sau fondatorii celei mai mari bănci de investiții ucrainene.