Guvernul american a strans aproape 12,6 milioane de dolari din taxe, din toamna anului 2014 si pana acum, dupa ce a marit de cinci ori suma perceputa in cazul renuntarii la cetatenie, potrivit unei analize a CNN Money. 

Cetateni americani si rezidentii pe termen lung platesc acum 2.350 de dolari fiecare pentru a scapa de pasaportul american sau de green card, de la 450$ anterior. 

Iar taxa a crescut intr-o perioada in care tot mai multe persoane aleg sa intrerupa legaturile cu SUA.

Anul trecut, 4729 de americani i-au spus la revedere Unchiului Sam, un numar in crestere cu 20% fata de 2014. Si de 18 ori mai multi ca in 2008. Este al treilea an in care se stabileste un nou record. 

Cresterea taxei a fost masura prin care SUA au capitalizat acest trend, potrivit lui Dianne Mehany, avocat specializat pe aceste taxe.

"Traversam un climat economic dificil, iar guvernul cauta orice metoda prin care sa creasca veniturile, sa acopere costurile", a mai spus ea.  

Aceste taxe sunt totusi departe de a fi un castig direct pentru seifurile autoritatile americane insa. Cresterea lor ajuta sa contrabalanseze costul ambasadelor si consulatelor in intreaga lume, institutii care trebuie sa procesese aceste cereri de renuntare.

"In trecut, daca aveai cinci oameni de expatriat nu era complicat", spune Chris McLemorel de la firma de avocatura Butler Snow. "Daca brusc numarul se mareste de 10 ori, atunci devine serios." 

Adesea, americanii ajung sa plateasca cel putin 20.000 de dolari ca sa scape de cetatenie, pentru ca sunt nevoiti sa apeleze la firme de avocatura si contabili care sa-i ghideze in acest proces. Iar pentru expati o taxa mai mare mareste costul a ceea ce a devenit deja a afacere scumpa.

Multi expati nu fac fata sistemului dur si complicat al taxelor si impozitelor. SUA impun impozite cetatenilor sai indiferent de locul de resedinta al acestora. Iar "durerile de cap" s-au intensificat in ultimul timp, in urma unor noi reglementari fiscale. 

Anul trecut, a fost inasprita legea care impune controlul statului asupra activelor detinute de americani in strainatate.

Potrivit acesteia, institutiile financiare din SUA impun o taxa de 30% pe platile efectuate catre bancile straine care nu accepta sa furnizeze date despre americanii care au conturi la respectivele institutii financiare. Legea permite SUA sa aiba acces la informatii despre activitatile financiare din afara tarii, efectuate de cetatenii americani de la peste 77.000 de institutii si 80 de guverne.