Pe ultima suta de metri a anului, deputatii au transat, pe ascuns, problemele legate de conflictul de interese si au adoptat, dupa discutii in miez de noapte in Comisia juridica, modificarea Codul Penal, ceea ce a dus la reactii vehemente din partea puterii judecatoresti, a presedintelui Traian Basescu si proteste in strada.

Membrii comisiei juridice si presedintele Camerei Deputatilor au fost nevoiti sa dea explicatii peste explicatii despre aceste modificari ale Codului Penal, inclusiv reprezentantilor ambasadelor Frantei, Germaniei si Olandei care s-au deplasat la Parlament in acest scop.

Mai multi parlamentari, dar si alesi locali ar beneficia de asemenea modificare a Codului Penal, printre care Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD trimis in judecata, Mate Andras Levente, liderul deputatilor UDMR.

Deznodamantul in privinta acestor modificari se va cunoaste insa anul viitor, avand in vedere ca proiectele au fost contestate la Curtea Constitutionala, iar presedintele Traian Basescu a anuntat deja ca nu va promulga legile in forma adoptata de Camera Deputatilor.

Deputatii au vrut chiar sa adopte o lege care viza amnistia celor condamnati pana la 6 ani de inchisoare, avandu-i in vedere pe mai multi fosti colegi, dar aceasta lege a fost retrasa de pe ordinea de zi, din cauza neintelegerilor intre PSD si PNL, dar si a opiniilor critice din societate. Proiectul insa va reintra in dezbaterea plenului Camerei la 1 februarie.

Pe final de an, un alt scandal a izbucnit in legatura cu institutia Parlamentului, deputatul PC Gheorghe Coman fiind prins in flagrant in timp ce lua mita, iar apoi a fugit de la locul faptei.

Deputatii au fost convocati sa se intruneasca imediat dupa Craciun, pentru a incuviinta arestarea preventiva a deputatului PC. "Este o rusine ca un astfel de cetatean a ajuns in Parlamentul Romaniei", spunea presedintele Camerei, Deputa Zgonea.

Senatul a trebuit, in schimb, sa ia decizii in legatura cu inceperea urmaririi penale a fostului minsitru al economiei Varujan Vosganian. Vosganian a fost acuzat de complot si subminarea economiei nationale, insa senatorii au refuzat sa decida inceperea urmaririi penale a sa, respingand cererea Parchetului. A urmat demisia lui Vosganian din functia de ministru al Economiei, dar nu si din cea de senator.

Dezbateri aprinse in Parlament, dar si in societate au fost in 2013 si in legatura cu proiectul Rosia Montana, initiat de Guvern, fiind generate proteste in strada ale organizatiilor neguvernamentale si ale cetatenilor care erau impotriva. Parlamentarii au constituit o comisie comuna de ancheta, membrii acesteia deplasandu-se la Rosia Montana si au audiind toate partile, reprezentanti ai societatii civile sau ai protestatarilor.

Din cauza opozitiei liberalilor, dar si a presiunilor societatii civile, proiectul a fost transformat intai intr-o lege generala a minelor, care nu mentiona Rosia Montana, iar, apoi, a fost respins si de Senat si de Camera Deputatilor. La Senat au lipsit numai doua voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat, presedintele Senatului Crin Antonescu lipsind de la sedinta.

Alte legi adoptate de cele doua Camere se refera la utilizarea sistemelor de blocare a comunicatiilor in inchisori, ordonanta privind reducerea TVA la paine, legea de aplicare a Codului de Procedura Penala, inasprirea pedepselor in cazul evaziunii fiscale, proiectul privind stabilirea pensiilor militarilor, organizarea sistemului de probatiune.

Citeste continuarea analizei pe www.mediafax.ro.