Guvernul britanic şi-a dat acordul pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat marţi cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Theresa May la finalul unei reuniuni de cinci ore a cabinetului său, transmite AFP, preluată de Agerpres.
"Decizia colectivă a cabinetului este că guvernul trebuie să aprobe proiectul de acord", a declarat Theresa May într-o scurtă declaraţie în faţa reşedinţei din 10 Downing Street.
"Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul", a adăugat ea.
"Opţiunile pe care le aveam erau dificile, în special în ce priveşte Irlanda de Nord", a subliniat prim-ministrul, după care a adăugat: "Cred că proiectul de acord privind ieşirea (din UE) este cel mai bun posibil".
Acesta va permite Regatului Unit să reia controlul "asupra banilor noştri, legilor noastre şi frontierelor noastre, va pune capăt libertăţii de mişcare, va proteja locurile de muncă, securitatea şi uniunea noastră", a ţinut să sublinieze Theresa May.
"Ştiu că ne aşteaptă zile dificile şi că acordul va fi examinat amănunţit", a mai spus prim-ministrul care trebuie să convingă parlamentul britanic să voteze proiectul de acord.
Partidul său conservator este însă foarte divizat în această problemă, între adepţii unui Brexit fără concesii şi eurofilii care preferă să rămână în UE.
Decizia finală privind frontiera irlandeză, în 2020
Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.
În caz contrar, Londra va putea opta între extinderea perioadei de tranziţie, posibil până la sfârşitul lui 2021, şi un aranjament care ar acoperi întregul Regat Unit, dar în care Irlanda de Nord ar fi mai apropiată de regulile vamale şi standardele de producţie din UE.
Unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană îl reprezintă frontiera irlandeză. Niciuna dintre cele două părţi nu doreşte reintroducerea unei frontiere fizice în insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.
Bruxelles-ul doreşte să nu fie introdusă o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.
În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.
Și negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a precizat că a fost găsită o soluţie între UE şi Londra pentru a evita "o frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord în proiectul de acord privind Brexitul. Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe săptămâni. "Împreună am găsit o soluţie", şi-a exprimat satisfacţia Michel Barnier în faţa reprezentanţilor presei.