Într-un discurs rostit luni la o conferinţă catolică în Bruxelles, Barnier a fost întrebat cum va răspunde UE dacă Regatul Unit decide să rămână în blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum, scrie Agerpres.

''Dacă Regatul Unit îşi modifică liniile roşii, atunci noi ne vom adapta imediat'', a declarat Barnier. Dar, a adăugat el, ''după Brexit, el va fi o ţară terţă, şi ca o ţară terţă poate cere să adere la UE''.

Publicaţia notează că remarcile lui Barnier par să sugereze că orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar după ce Regatul Unit a părăsit UE.

Comentariile lui Barnier survin după un sondaj neobişnuit de amplu, efectuat pe un eşantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agenţia Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arată o reorientare a 6 % din intenţiile de vot din tabăra Leave către tabăra Remain de la referendumul din 2016 şi o diferenţă de 8 puncte procentuale în cadrul celui de-al doilea vot.

În discursul său, ce a durat aproape două ore, Barnier a avertizat că un Brexit fără un acord ar putea însemna ''un salt în întuneric'' pentru trei milioane de cetăţeni ai UE care trăiesc în Regatul Unit şi 1,5 milioane de britanici în Uniunea Europeană.

''Noi am dorit de la început un acord cu Regatul Unit, pentru a instaura certitudine acolo unde Brexit-ul a creat atâta incertitudine şi deseori anxietate'', a afirmat el.

''Suntem aproape de finalul'' negocierilor privind un acord de retragere a regatului din UE, dar rămân de rezolvat ''subiecte dificile'', şi anume problema privind frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.