"Vom face tot posibilul pentru a furniza securitate fiscala populatiei, vom arata tarii si intregii lumi ca Executivul poate cheltui pe masura bugetului", a explicat Osborne. Intrebat daca asta implica majorarea taxelor si reducerea cheltuielile, ministrul britanic de Finante a raspuns: "Categoric, da"

George Osborne a avertizat: "Suntem intr-o perioada prelungita de ajustari economice in Marea Britanie. Ne ajustam la viata din afara UE si nu va fi atat de roz ca viata in interiorul UE".

Luni, agentiile de evaluare financiara Fitch Ratings si Standard & Poor's au revizuit in scadere ratingul suveran al Marii Britanii si au avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia.

De asemenea, Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei Regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2%.

Scumpiri pe linie in supermarketurile din Marea Britanie

Consecintele economice ale Brexitului pentru gospodariile britanice se fac deja simtite: odata cu deprecierea lirei sterline, calatoriile costa mai mult, iar pretul produselor proaspete va creste la supermarketuri, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

In campania de dinaintea referendumului, ministrul britanic de Finante, George Osborne a avertizat ca o iesire din Uniunea Europeana va diminua veniturile fiecarei gospodarii britanice cu aproximativ 4.300 de lire (5.200 de euro) pe an.

Acest tip de previziuni este imposibil de verificat pentru ca nimeni nu stie la ora actuala care va fi relatia viitoare a Marii Britanii cu Uniunea Europeana si nici amploarea socului economic prin care va trece Marea Britanie.

Primii loviti, britanicii aflati in vacanta

Insa efectul tangibil si imediat al Brexit este caderea lirei sterline, care, incepand de vineri si pana in prezent, a pierdut 12,6% din valoare in raport cu dolarul si 10,2% in raport cu moneda euro.

Acest efect este resimtit in special de britanicii aflati in vacanta in Spania, Franta sau SUA.

"Scaderea valorii lirei sterline a avut un efect imediat asupra calatorilor si puterii lor de cumparare in strainatate", avertizeaza Asociatia tour-operatorilor britanici (ABTA).

Devalorizarea monedei nationale atrage automat si o crestere a preturilor importurilor. Impactul ar urma sa se resimta rapid la supermarketuri, in conditiile in care Marea Britanie este un importator net in toate categoriile de produse alimentare, incepand cu fructe si legume.

"Pretul produselor proaspete va creste pentru ca multe vin din UE. In cazul Tesco de exemplu aproape 50% din untul si branzeturile consumate in Marea Britanie sunt produse cu lapte european", subliniaza firma de consultanta Kantar Retail.

Importurile s-au scumpit peste noapte

Distribuitorii, ale caror marje de profit au scazut semnificativ dupa mai multi ani de razboi al preturilor si a noilor prevederi privind salariul minim pe economie, vor fi constransi sa treaca cel putin o parte din costuri asupra clientilor.

"Clientii vor sfarsi prin a plati o inflatie suplimentara pentru alimente", a declarat Bruno Monteyne, analist la Bernstein.

Pe termen lung, efectul va fi mai grav daca vor fi introduse taxele vamale, un scenariu care este posibil avand in vedere ca relatia dintre Marea Britanie si UE trebuie redefinita. Producatorul anglo-olandez de bunuri de larg consum Unilever (producatorul sapunurilor Dove, ceaiurilor Lipton si inghetatei Magnum) ia aceasta ipoteza in serios.

"Pretul laptelui va creste, pretul inghetatei va creste si la final consumatorul va fi cel care va plati pentru acest lucru", a declarat directorul general de la Unilever, Paul Polman inaintea referendumului care a avut loc saptamana trecuta.

De asemenea, avand in vedere ca Marea Britanie este un importator net de petrol, in pofida productiei proprii realizata in Marea Norodului, factura la energie si in benzinarii risca sa creasca si ea deoarece barilul de petrol este calculat in dolari.

In aceste conditii, este posibil ca in viitor sa aiba loc majorari de impozite. In timpul campaniei de dinaintea referendumului, ministrul britanic de Finante, George Osborne a promis un "buget de urgenta" cu noi masuri de austeritate in cazul unui Brexit.

Zilele trecute insa, George Osborne a amanat o astfel de decizie pentru la toamna, cand ar urma sa preia atributiile un nou prim-ministru care sa il inlocuiasca David Cameron, care vineri si-a anuntat demisia din functie dupa anuntarea rezultatelor referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE.