Cei cu credite in euro par sa iasa in castig, in timp ce romanii care s-au imprumutat in franci elevetieni sunt disperati, pentru ca francul a urcat la cel mai inalt curs din ultimele 11 luni.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei, a sarit vineri de la 0,76 la 0,85 la suta.

"Daca facem un calcul la un credit Prima Casa de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani la care inainte de Brexit rata lunara era de 919 lei, doar cu aceasta crestere de 0,1 puncte procentuale la ROBOR a crescut rata lunara la acest credit cu 12 lei. Daca ar creste cu 1 la suta de exemplu, atunci ar creste rata lunara cu 124 de lei", explica Irina Chitu, director Finzoom.

Cresterea ROBOR este rezultatul interventiei BNR care, pentru a proteja moneda nationala, a vandut euro si a primit in schimb lei. Acestia s-au "imputinat" pe piata si au devenit mai scumpi.

 "Continuarea presiunilor de depreciere ar putea duce la interventii mai ample din partea bancii centrale si asta ar putea duce la diminuarea cantitatii de lei din piata si implicit la cresterea costului acestora", este de parere Ciprian Dascalu, economist ING Bank.

Cei cu credite in euro ies insa in castig, pentru ca euro a scazut luni la 4,51 lei, iar indicele EURIBOR ramane foarte jos.

"EURIBOR-ul a scazut chiar mai mult, este negativ si a scazut mai mult vineri, atunci cand s-a anuntat Brexit-ul. BCE a pompat euro in piata si atunci a tinut aceasta dobanda foarte, foarte scazuta", spune Irina Chitu, director Finzoom.

"Practic ne asteptam la rate de dobanda EURIBOR si rate de dobanda la nivel global mai reduse in urma acestui eveniment care practic reduce perspectivele de crestere economica pentru urmatorii un an doi", precizeaza Ciprian Dascalu, economist ING Bank.

Dobanzile mici nu ii ajuta, insa, pe cei cu credite in franci elvetieni, pentru ca moneda-refugiu se tot intareste. Luni a urcat la cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni.