Regatul Unit paraseste clubul select al elitelor lumii. Agentiile de evaluare financiara retrogradeaza Marea Britanie, in urma votului pentru Brexit
Marea Britanie
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) i-a retras luni Marii Britanii calificativul maxim "AAA", pe care l-a redus pana la "AA", cu perspectiva negativa, din cauza incertitudinilor generate de votul pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.
"In opinia noastra, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai putin previzibil si stabil in Marea Britanie", au afirmat reprezentatii agentiei intr-un comunicat.
Perspectiva negativa reflecta riscurile viitoare legate de "perspectivele economice britanice", precum si "rolul lirei sterline drept moneda de rezerva", a indicat S&P.
Analistii agentiei considera ca iesirea Londrei din blocul comunitar poate deteriora conditiile de finantare pentru Marea Britanie, desi tara pastreaza o dependenta "extrem de ridicata" de aceasta finantare.
Efectele referendumului de joia trecuta vor afecta cresterea Produsului Intern Brut (PIB) britanic, precum si balanta fiscala si echilibrul intre exporturi si importuri, potrivit S&P.
Agentia mentioneaza, in plus, "problemele constitutionale pentru ansamblul tarii", care pot duce la situatia ca Scotia sau Irlanda de Nord sa castige la referendum optiunea de a ramane in Uniunea Europeana.
"Rezultatul Brexitului poate duce la o deteriorare a performantei economice a Marii Britanii, inclusiv in amplul sau sector de servicii financiare, care are cea mai mare contributie in privinta locurilor de munca si facturilor publice", au precizat reprezentantii agentiei.
"Ar putea, de asemenea, sa dea nastere la o criza constitutionala, daca se ajunge la un al doilea referendum privind independenta Scotiei", se mentioneaza in comunicatul agentiei.
Pentru analistii S&P, "lipsa de claritate in privinta acestor probleme cheie va mina increderea si investitiile in Marea Britanie".
Fitch scade cu o treapta ratingul suveran si avertizeaza ca ar putea urma si alte retrogradari
Totodata, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran al Marii Britanii si a avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia, transmite Reuters.
Luni, Fitch a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la "AA plus" la "AA", cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi din nou redus calificativul.
De asemenea Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2%.
Retrogradarea vine dupa ce, luni, ministrul britanic de Finante, George Osborne, a dat asigurari ca economia este suficient de solida pentru a face fata volatilitatii provocate de referendumul de joia trecuta.
Si agentia de evaluare financiara Moody's a inrautatit, vineri, perspectiva atribuita ratingului suveran al Marii Britanii, de la "stabil" la "negativ" din cauza incertitudinilor generate de votul pentru iesirea din Uniunea Europeana.
Protejarea ratingului suveran al Marii Britanii a fost prioritatea anuntata de Guvernul conservator atunci cand a venit la putere, in 2010.
Lira sterlina, care vineri a scazut cu 8% dupa aflarea rezultatului referendumului, a revenit luni pe pierdere si s-a depreciat cu 2,98% in raport cu dolarul american.
Vineri, in prima sesiune bursiera dupa referendum, FTSE-100, índicele principal al Bursei de la Londra, a cazut cu 3,15 %, in timp ce luni s-a depreciat cu 2,55%.
In incercarea de a transmite un mesaj de incredere, ministrul britanic al Economiei, George Osborne, a iesit luni pentru prima data dupa referendum la declaratii si a dat asigurari ca Marea Britanie este intr-o pozitie "solida" pentru a face fata provocarilor pe care le presupune Brexitul.
In opinia sa, masurile de ajustare luate de Guvern in ultimii ani au permis ca finantele britanice "sa fie solide si stabile".
Pe acelasi subiect: