Acord intre zona euro si bancile creditoare pentru reducerea datoriilor elene

Un acord a fost incheiat intre zona euro si bancile care crediteaza Grecia pentru a sterge jumatate din datoria pe care o are tara, ridicand astfel ultimul obstacol in calea unui vast plan de raspuns la criza datoriilor, a declarat un diplomat in noaptea de miercuri spre joi, informeaza AFP.

Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a spus Sarkozy la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50%", ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a explicat presedintele francez.

Acelasi efort va fi cerut bancilor grecesti dar si altor banci, a precizat el. "Am prevazut ca toate bancile vor fi tratate in aceleasi conditii".

"Cancelarul german Angela Merkel si cu mine am discutat cu reprezentantii bancherilor, nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17 membri ai zonei euro. Ei insisi au reflectat si au fost de acord", a adaugat Nicolas Sarkozy.

Valoarea "pierderii" bancilor era ultimul mare punct de blocaj in negocierile pentru finalizarea unui plan de raspuns al zonei euro la riscul de propagare a crizei datoriilor.

Vezi AICI documentul adoptat de liderii UE.

Acordul final include consolidarea Fondului de Salvare Financiara (FESF) si un program de recapitalizare a bancilor pentru a le permite acestora sa isi amortizeze pierderile din datoria greaca.

Presedintele francez, cancelarul german si directorul general al FMI au inceput o reuniune, miercuri seara, cu creditorii privati ai Greciei pentru a incerca sa ii convinga pe acestia sa reduca datoria statului elen.

Giorgios Papandreou: Pentru Grecia incepe "o noua era"

Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat, astazi, ca pentru Grecia a inceput "o noua era", dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor.

"O noua epoca, o noua era se deschide pentru Grecia", a spus el, la incheierea summitului, citat de AFP.

Citeste si:

Romania, in primele 10 tari care ar putea disparea ca natie

Solutiile care vor vindeca sau vor ingropa Europa