"In acest mod, investitorii locali vor putea achizitiona actiuni cu bani vechi si noi, fiind ridicate discriminarile care existau intre investitorii straini si locali", a afirmat Charalampos Gotsis.  

Investitorii interni nu au mai putut sa-si retraga banii din depozite pentru a achizitiona titluri de valoare, in urma impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital in iunie, pentru a stopa retragerile masive din depozitele bancilor din Grecia.  

Investitorii vor putea face achizitii cu bani adusi din afara tarii, cu numerarul pe care il detin acasa sau in depozite bancare.

"Daca investitorii locali vand actiunile, ei nu vor putea trimite banii peste hotare", a avertizat Gotsis.  

In octombrie, adjunctul ministrului elen de Finante, George Houliarakis, a anuntat ca restrictiile asupra miscarilor de capital din Grecia ar putea fi ridicate la inceputul anului viitor, daca se mentine stabilitatea economica a tarii.  

La finele lunii iunie, autoritatile elene au impus o serie de restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, tranzactiile la Bursa de la Atena au fost suspendate, iar bancile elene au fost inchise timp de mai multe saptamani.  

Valoarea depozitelor constituite la bancile elene a coborat cu 0,5% in octombrie, ramanand la cel mai scazut nivel din martie 2003, arata datele publicate recent de Banca Centrala a Greciei.  

Depozitele persoanelor fizice si juridice la bancile din Grecia au scazut in octombrie cu 590 milioane de euro, la 121,08 miliarde euro (129,1 miliarde dolari). In septembrie, depozitele au urcat la 121,67 miliarde de euro, al doilea avans dupa 10 luni de declin.  

Dupa ce premierul Alexis Tsipras a introdus restrictii asupra miscarilor de capital, retragerile de depozite din bancile grecesti au incetinit pana la aproximativ 300 de milioane de euro in august, in conditiile in care, in lunile precedente, deponentii greci au scos peste 43 de miliarde euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.  

Profitabilitatea bancilor elene este afectata de restrictiile asupra miscarilor de capital, introduse in iunie, de cresterea ratei creditelor neperformante si de noile masuri de austeritate impuse in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, potrivit Agerpres.