Testele BCE indica un deficit de capital de 14,4 miliarde euro pentru bancile din Grecia. Patru dintre ele sunt prezente si pe piata din Romania
UPDATE: Necesarul de capital al bancilor din Grecia se ridica la 14,4 miliarde euro (15,9 miliarde dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres ce au fost anuntate sambata de Banca Centrala Europeana, si de 4,4 miliarde de euro conform scenariului de baza, transmit Bloomberg si Reuters.
Scenariul de baza, avut in vedere in testele de stres derulate de BCE in randul principalelor institutii financiare elene - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, prevede o contractie a economiei grecesti de 2,3% in acest an si una de 1,3% in 2016, urmata de o crestere de 2,7% in 2017.
Scenariul negativ indica un declin mai mare al PIB-ului Greciei.
"Cele patru banci elene au termen pana in 6 noiembrie sa prezinte planurile privind modul in care vor acoperi deficitul de capital. Acoperirea deficitului prin majorarea capitalului va avea ca rezultat crearea "unui capital tampon din motive de prudenta care va facilita capacitatea lor de a rezolva potentialele socuri macroeconomice", potrivit BCE, transmite Agerpres.
Institutia se asteapta ca necesarul de capital al bancilor din Grecia, potrivit scenariului de baza, evaluat la 4,391 miliarde euro, sa poata fi acoperit cu ajutorul investitorilor privati.
National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen dupa active, are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro in cazul scenariului de baza.
A doua banca din Grecia, Piraeus, are cel mai ridicat deficit de capital, de 2,2 miliarde de euro conform scenariului de baza si 4,9 miliarde de euro in total.
Necesarul Alpha Bank este de doar 263 milioane de euro in scenariul de baza si 2,7 miliarde de euro in scenariul negativ.
Cel mai mic necesar de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,2 miliarde de euro, din care 339 milioane de euro corespund scenariului de baza.
Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.
O suma de 25 de miliarde euro din ultimul program de asistenta acordat Greciei de creditorii internationali, in valoare de 86 miliarde euro, a fost alocata pentru recapitalizarea bancilor elene pana la finele acestui an.
Multe dintre bancile grecesti sunt detinute de stat si mai au doar putini actionari privati.
Vicepremierul grec, Yannis Dragasakis, l-a informat pe presedintele Prokopis Pavlopoulos ca Parlamentul de la Atena va vota duminica legea de recapitalizare a bancilor, care va preciza modul in care se va face aceasta injectie de capital, estimand ca operatiunea se va incheia cu succes.