Grecia, suficient de credibilă pentru a se întoarce pe piețele de obligațiuni, la opt ani după ce a fost pe punctul de a fi exclusă din zona euro
Grecia, euro
Grecia este pe cale să revină pe pieţele de obligaţiuni, în condiţiile în care expirarea programului de austeritate în luna august va pune capăt unei perioade în care randamentele pentru obligaţiunile pe 10 ani au trecut de 40% iar ţara a fost pe punctul de a fi exclusă din zona euro, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
În prezent, Grecia se pregăteşte să urmeze exemplul altor victime ale crizei financiare, Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru, care au reuşit să atragă investitorii pe termen lung pe pieţele lor de obligaţiuni şi astfel să poată să se finanţeze independent.
Însă pentru ca acest lucru să se întâmple ar fi nevoie de o includere a obligaţiunilor greceşti în programul de achiziţii al Băncii Centrale Europene sau noi îmbunătăţiri ale ratingului Greciei, care în continuare este plasat în categoria junk.
"Soarele străluceşte deasupra Greciei. Este o situaţie complet diferită iar agenţiile de rating este posibil să continue să îmbunătăţească calificativele", susţine Nick Gartside, director de investiţii în active cu venit fix la J.P. Morgan Asset Management.
Deoarece nu beneficiază de un rating de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-), obligaţiunile greceşti nu sunt incluse în programul de achiziţii de active al BCE.
Pentru a fi incluse în acest program Grecia va fi nevoită să treacă un examen de sustenabilitate a datoriei care este puţin probabil să se întâmple până când Atena nu va implementa reformele convenite în luna iunie cu creditorii din Eurogrup. La un nivel de 180% din PIB, datoria Greciei este una din cele mai mari din zona euro.
Dacă BCE va ajunge la concluzia că datoria Greciei este sustenabilă, acest lucru ar deschide calea pentru ca obligaţiunile greceşti să fie incluse în ultimele luni de funcţionare a programului de achiziţii de active al BCE sau cel puţin în programul de anul viitor al BCE vizând reinvestirea veniturilor generate de obligaţiunile care ajung la maturitate.
"Credem că acordul din iunie cu Eurogrupul a crescut în mod semnificativ şansele ca obligaţiunile greceşti să fie incluse în achiziţiile de active ale BCE", susţine economistul Barclays, Francois Cabau. Potrivit acestuia, BCE ar putea cumpăra obligaţiuni greceşti în valoare de aproximativ trei miliarde euro.
După ce a primit ajutoare financiare în valoare de 260 miliarde euro începând din 2010, ieşirea Greciei din programul de asistenţă va fi un punct de cotitură şi pentru zona euro pentru că va fi vorba de ultima ţară membră care este capabilă să stea pe propriile picioare, după Irlanda în 2013, Spania şi Portugalia în 2014 şi Cipru în 2016.
Pe acelasi subiect: