Grecia, somata de Comisia Europeana sa renunte la drepturile prea mari in deciziile OTE
Comisia Europeana (CE) avertizeaza Grecia in fata Curtii Europene de Justitie, deoarece statul elen are o putere de decizie prea mare la grupul telecom OTE, mult peste participatia pe care o detine.
Executivul comunitar considera ca legea din Grecia da statului dreptul la o participare in conducerea grupului mult mai semnificativa decat participatia pe care o detine, scrie Mediafax.
CE a oferit Greciei termen de doua luni pentru a raspunde opiniei motivate transmise, iar daca autoritatile nu raspund satisfacator in acest interval, cazul ar putea ajunge la Curtea de Justitie, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Avertismentul CE are la baza un acord intre Grecia si Deutsche Telekom din 2008, pentru vanzarea de catre stat a unei participatii de 3,03% din OTE grupului german. La momentul tranzactiei, atat Grecia cat si Deutsche Telekom aveau participatii de cate 25% plus o actiune. Cele doua parti au incheiat un contract de vanzare-cumparare si un acord al actionarilor, ambele aprobate prin lege, care stipula ca acordurile dobandesc efectul unei legi.
Comisia contesta prevederile legii care dau statului, chiar si ca actionar minoritar, dreptul sa numeasca jumatate din membrii organismelor de conducere ale OTE, ofera ample posibilitati de veto, in chestiuni de afaceri si de organizare, si impun necesitatea ca Deutsche Telekom sa obtina acordul statului pentru o vanzare a actiunilor pe care le detine la OTE. De asemenea, legea include o clauza de control, care precizeaza ca in cazul schimbarii controlului la Deutsche Telekom, daca investitorul care preia controlul nu intruneste conditiile legii, Grecia are dreptul sa ceara grupului german sa-i vanda inapoi toate actiunile detinute.
Deutsche Telekom detine in prezent o participatie de 40% la OTE, iar statul elen de 10%. Investitori institutionali din Grecia detin actiuni totalizand 11%. Investitorii institutionali straini controleaza 29% din titlurile operatorului de telefonie, iar un pachet de aproape 10% este detinut de alti mici actionari.
In Romania, OTE este actionar majoritar la Romtelecom si detine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata, si lantul de magazine Germanos.