Salt in viitor. Cum arata noul sediu al Bibliotecii Nationale, dupa o investitie de peste 100 mil. euro GALERIE FOTO
Biblioteca Nationala a Romaniei va fi deschisa pentru public de luni, de Ziua Mondiala a Cartii si Ziua Bibliotecarului in Romania, dupa inaugurarea noului sediu care a avut loc in decembrie 2011, urmand ca toata saptamana viitoare sa aiba loc aici spectacole, expozitii si alte manifestari.
Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, reabilitat incepand din martie 2009, cu o investitie de 104.839.121 de euro, fara TVA, a fost inaugurat pe 15 decembrie 2011.
Pe 23 aprilie, Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor si Ziua Bibliotecarului in Romania, BNR va fi deschisa pentru public.
La ceremonia oficiala, care va avea loc de la ora 13.00, vor lua cuvantul Mihai Razvan Ungureanu, prim-ministrul Romaniei, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Elena Tirziman, director general al BNR si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane .
In cifre, Biblioteca Nationala a Romaniei inseamna: 14 sali de lectura mari, 6 sali de conferinte, o aula de 400 de locuri, 30.000 de metri patrati de spatiu de depozitare de carte si 15.000 de metri patrati de spatii multifunctionale pentru expozitii, auditii, librarii si cafenele.
Noul sediu al bibliotecii adaposteste, din ianuarie, si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
Conceputa ca spatiu dinamic, sala de lectura "Dialoguri culturale", care dispune de un spatiu generos (de aproximativ 400 de metri patrati), va da posibilitatea altor tari sa organizeze aici, pe rand, expozitii si evenimente in masura sa ofere publicului romanesc o panorama la zi a culturii lor. Prima tara invitata este Italia.
Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Nationale a avut o istorie agitata dupa Revolutie. Lungi perioade de timp nu s-au facut nici un fel de investitii, astfel ca parti din imobil s-au degradat si, in plus, locul a atras hotii de fier vechi si de materiale de constructie. In 2002, o controversa a izbucnit in jurul constructiei, dupa ce aceasta a fost transferata in administrarea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat in cele din urma.
Pe acelasi subiect: