Grecia si OCDE vor colabora in domeniul reformelor necesare economiei elene. In acelasi timp, ministrul Varoufakis a spus ca este pregatit sa infrunte Germania
Grecia si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au convenit miercuri sa colaboreze in domeniul reformelor necesare economiei elene. Liderii de la Atena au insistat insa ca nu vor accepta unor outsideri sa decida politicile care trebuie adoptate, relateaza Kathimerini.
Premierul elen, Alexis Tsipras, a declarat, inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro de la Bruxelles, ca Grecia va prezenta o solicitare de incheiere a programului international de salvare si o perioada de tranzitie spre un acord pentru o noua restructurare a datoriei publice a tarii.
Tsipras a spus ca Grecia este dedicata reformelor, dar nu unor masuri impuse de altii.
OCDE a furnizat in trecut Greciei un cadru de masuri care au stat la baza reformelor solicitate Atenei de creditorii internationali.
Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a declarat la randul sau ca organizatia va sprijini Grecia sa isi indeplineasca obiectivele in domeniul reformelor.
"Criza a produs crestere economica lenta, somaj ridicat, iar Grecia a fost afectata in mod direct de acesti factori. A produs inegalitati in crestere si o erodare serioasa a increderii", a spus Gurria.
In acest timp, ministrul de Finante Yanis Varoufakis va participa de la ora 16:30 GMT (18:30 ora Romaniei) la reuniunea cu omologii sai din zona euro, dupa ce guvernul de stanga al partidului Syriza a obtinut marti votul de incredere al Parlamentului elen pentru refuzul prelungirii programului de salvare.
Varoufakis a spus ca este pregatit sa se infrunte cu liderul zonei euro, Germania, si aliatii acesteia, in legatura cu hotararea Greciei de renuntare la masurile de austeritate, oprirea colaborarii cu troica creditorilor (UE, BCE, FMI) si solicitarea de restructurare a datoriei publice a tarii.
"Daca o datorie nu poate fi platita, aceasta situatie duce la o restructurare. Ceea ce este esential este ca datoriile Greciei nu pot fi platite in viitorul apropiat", a spus Varoufakis.
Acestea se ridica la circa 315 miliarde de euro, suma echivalenta cu 175% din PIB-ul tarii.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a spus ca daca Grecia nu vrea sa solicite prelungirea programului de salvare de 240 miliarde de dolari, atunci exclude continuarea asistentei financiare sau stergerea datoriilor. Schaeuble si ceilalti ministri din zona euro au declarat ca vor sa auda propunerile Greciei la reuniunea Eurogroup de la Bruxelles, dar au avertizat ca timpul este scurt, avand in vedere ca actualul program de sustinere expira la sfarsitul lunii februarie si nu se intrevede vreo solutie.